Väder

100 miljoner berörda av superkylan i USA – ”det är ett isigt helvete”

Av: 

Mikaela Somnell

Ebba Thornéus

NYHETER

Runt 100 miljoner människor berörs av superkylan på USA:s östkust och 22 dödsfall har hittills bekräftats i samband med stormen.

Under lördagen var toppen av berget Mount Washington i delstaten New Hampshire den näst kallaste platsen på jorden och i New York var temperaturen omkring 15 minusgrader på söndagsförmiddagen.

”Ett ögonfransfrysande is-helvete” skriver New York Times.

USA:s östkust har den senaste veckan varit drabbat av en hård snöstorm.

Hittills har 22 dödsfall bekräftats kopplat till kylan, enligt CBS News. Tusentals snöplogar försöker röja väg längs hela östkusten efter de senaste dagarnas kraftiga snöfall.

100 miljoner människor uppskattas vara berörda av snöstormen.

I New York fick de två största flygplatserna stänga tidigare i veckan, en resenär på JFK twittrade att folk ska ha fått vänta så länge att de ringde polisen och hotade att ”sparka in dörren” för att de inte fått gå på planet.

Näst kallaste platsen

Toppen av berget Mount Washington i delstaten New Hampshire var under lördagen den kallaste platsen i USA och den näst kallaste på planeten.

Under lördagsmorgonen uppmättes en lufttemperatur på 39 minusgrader, men med en vind som fick det att upplevas som 72 minusgrader skriver tv-stationen WMUR.

”Trots alla lager av kläder så skär de kraftiga vindarna igenom. Det känns som att gå ut i en pool med kallt vatten, säger meteorologen Mike Carmon till tv-stationen och tillägger att man ser fram emot en ”härlig uppvärmning” under söndagen då temperaturen väntas ligga runt nollan.

”Ett isigt helvete”

Amy Loughlin från Austin, Texas, besökte berget under lördagen och berättar att dte var så kallt att ögonfransarna frö till is.

– Det är som ett ”isigt helvete”, säger hon till The New York Times.

Natten till söndag förutspåddes det 120-årigt köldrekordet kunna slås när temperaturerna i New York väntades gå ner mot 25 minusgrader. Vid lunchtid på söndagen låg temperaturen dock på 15 minusgrader.

New York Times rapporterade om panikslagna New York-bor som rusade till livsmedelsbutikerna och tömde hyllorna på mjölk, ägg och grönkål.

I Tallahassee i Florida så har det snöat för första gången sedan 1989 och det ska vara så kallt att ödlor tappar fästet och faller från träden.

Bilar frös fast i översvämning

Nu kommer chockerande bilder på parkerade bilar som har frusit fast i översvämmat vatten i staden Revere Beach i Massachusetts.

Delstaten fick över 30 centimeter snö under torsdagen, sen svepte översvämningar längs kuststräckorna som snabbt frös till is. Ungefär 20 000 hushåll runt om Massachuessetts blev utan ström. En del boende blev även tvungna att evakueras.

Benjamin Sipprell, meterolog i Boston, säger att de fastfrusna bilarna beror på att stormen träffade delstaten samtidigt som det var supermåne.

Den statliga vädertjänsten National Weather Service meddelade i torsdags att det värsta av kustflödet är över, men varnade att det skulle ta tid för vattnet att försvinna och att en del av vattnet troligen skulle frysa på när temperaturen sjunker under helgen.

Skyller på globala uppvärmningen

Flera delar av New England har haft problem med översvämningar och mängder av bilar sitter nu fast i ismassorna på gatorna.

Bostons borgmästare Marty Walsh skyller problemen på den globala uppvärmningen, enligt BBC: ”om någon vill ifrågasätta den globala uppvärmningen, bara kolla var översvämningszonerna är”.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Väder

LÄS VIDARE

Ny istid är på väg - om bara några år

ÄMNEN I ARTIKELN

Väder

New York

Översvämningar

USA