Bert Karlssons bolag stäms på 22 miljoner

NYHETER

Entreprenören och musikprofilen Bert Karlsson beskylls för att ha misskött lägenheter som använts som asylbostäder.

Nu stämmer bostadsrättsföreningen hans bolag Jokarjo på mångmiljonbelopp, rapporterar lokala medier.

– De har gjort en uppskattning som är ett skämt, säger Karlsson till TT.

Foto: Stefan Mattsson
Bert Karlsson.

Under hösten 2015 tecknade Bert Karlssons bolag Jokarjo avtal med en bostadsrättsförening i Strömstad om att hyra lägenheter och stugor att användas som asylboenden.

Bostadsrättsföreningen anklagar Jokarjo för att ha misskött bostäderna så till den grad att de riskerar att inte längre kunna användas. Nu stäms bolaget i Skaraborgs tingrätt, rapporterar lokala medier. Enligt nlt.se krävs företaget på totalt omkring 22 miljoner kronor.

Fukt och trasiga spisar

Jokarjo beskylls för att ”genom att inte städa anläggningen, inte underhålla den och inte återställa den till avtalat skick brutit mot sina förpliktelser enligt hyresavtalet”, som det heter i stämningsansökan.

Misskötseln ska bland annat ha lett till att spisar gått sönder och att möbler blivit fuktskadade. Föreningen uppges inte ha tillräckligt med pengar för att åtgärda problemen. I stämningsansökan kräver de att Jokarjo betalar den begärda summan omedelbart.

Karlsson: ”Som ett skämt”

Enligt nöjesprofilen ligger dock ansvaret hos Migrationsverket.

– De går på oss för att vi har avtal med dem. Men det är Migrationsverket som är ansvarigt för skadorna, inte vi, säger Bert Karlsson till TT.
– Sedan har de gjort en uppskattning som är ett skämt. Om du visste hur den där anläggningen såg ut, den är inte värd 22 miljoner ens om du köper alltihop. Den var i fruktansvärt dåligt skick redan när vi kom dit.

Ska stämma Migrationsverket

Karlssons bolag, som gjorde en vinst på över 122 miljoner kronor 2016, har varit inblandat i liknande rättsliga strider flera gånger tidigare.

Bland tvisterna finns miljonstämningar för slitage av en gård utanför Mariestad och ett församlingshus nära Uppsala.

Entreprenören planerar nu att dra Migrationsverket inför rätta för avtalsbrott. Detta efter att verket fattat beslut om att avveckla privata asylboenden.

– Vi måste stämma dem på 70-80 miljoner kronor. Alla är upprörda över hur de skött det här, säger Bert Karlsson till TT.

ARTIKELN HANDLAR OM