Nyheter

Han är Bonniers okände son

NYHETER

Nu stämmer han sina båda halvsyskon

Han är den okände sonen till mediemogulen Albert "Abbe " Bonnier.

Men Joakim Santesson erkändes aldrig av sin far.

Nu vill han ha upprättelse och stämmer sina halvsystrar Jeanette och Charlotte Bonnier.

- Jag vill inte vara "Abbes tabbe" längre, säger han.

Joakim Santesson, 55, har anat vem som var hans far ända sedan han var tonåring. Hans mamma, Mai Santesson, var chefredaktör på Bonniertidningen Damernas Värld och skvallret gick.

- Det har snackats så in i helvete. Alla visste vem jag var. När jag var 12-13 år var jag jämt nere på mammas redaktion, det gick inte att undgå att förstå vad folk pratade om.

Berättade aldrig om sin relation

Mai Santesson berättade aldrig för sin son om relationen till Abbe Bonnier. Och Joakim Santesson brydde sig inte. När folk frågade ryckte han bara på axlarna. Han ville satsa på sin läkarkarriär - vem som var hans far kändes ointressant. I rasande tempo startade han Vaccinationscentralerna, optikerkedjan Synpunkten och genföretaget Gentros. 1982 grundade han Cityakuten.

Han har beskrivits som en sann entreprenör och har ständigt olika projekt på gång.

För fyra år sedan drabbades han av en hjärnblödning. Han blev svårt sjuk - förlorade talförmågan och var sängliggande i veckor.

"Jag ville veta sanningen"

Det var sjukdomen som gav honom viljan att få sina rötter bekräftade en gång för alla.

- När jag väl blev frisk ville jag förstå varför det blev så här. Tiden gick, jag var ensam och ville veta sanningen till hundra procent.

De fyra barnen är ytterligare en anledning till varför han vill få Albert Bonnier erkänd som sin far.

- Jag gör det här för att de ska veta vem som är deras farfar.

I juni skickades salivprover ner till Tyskland för DNA-analys. Jeanette Bonnier och Alberts bror, Lukas Bonnier, testades. Med 99,9 procents säkerhet har rättsmedicinska institutet i München fastställt att Joakim Santesson är son till Albert Bonnier.

- Först då visste jag. Innan dess var allt bara lösa rykten.

Den 17 juli i år bytte han förnamn. Enligt skattemyndigheten heter han numera Albert. Men han kallar sig fortfarande Joakim, eller "Kim" som vännerna säger. Men några anspråk på Bonnier-miljonerna gör han inte. I alla fall inte i dagsläget.

- Jag har tillräckligt med pengar för att klara mig i minst 25 år till. Men vi får se vad som händer. Om det skulle bli aktuellt skulle det vara för mina barns skull.

Enligt bouppteckningen efter Albert Bonnier skänkte han hela sitt innehav av andelar i Åhlén och Åkerlunds förlag till sina barn och barnbarn redan 1984.

Komplicerade arvsanspråk

När han dog i april 1989 efterlämnade han en förmögenhet på drygt 10,2 miljoner. Arvingar var döttrarna Charlotte och Jeanette och de tre barnbarnen.

Joakim Santessons juridiska ombud Mario Ashman förklarar att eventuella arvsanspråk kan bli komplicerade.

- Normalt skulle han ha rätt till en tredjedel av arvet men det finns en skrivelse i lagen om tio års preskription efter dödsfallet. Visst finns det juridiska möjligheter ändå men jag har inte haft anledning att sätta mig in i frågan.

- För Joakim handlar det inte om pengar utan om att ha en familj även på sin pappas sida.

99,9190 procents sannolikhet - så bevisades faderskapet

Läkaren som grundade Cityakuten

Elisabeth Lindham

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter