Utsatta områden i danska Århus ska rivas

TT-Ritzau

Publicerad 2018-06-20

De styrande i Åhus har bestämt att närmare 1 000 lägenheter ska rivas. Arkivbild.

Den danska staden Århus vill minska andelen bostäder i så kallade utsatta områden. Nu har kommunfullmäktige beslutat att helt enkelt riva närmare 1 000 lägenheter.

Därmed kommer upp till 4 000 människor tvångsflyttas från området.

– Vi genomför en mycket omfattande omvandling, så att vi kan uppnå de mål som en majoritet i folketinget har beslutat om, nämligen att reducera andelen allmännyttiga bostäder till under 40 procent, säger stadens socialdemokratiske Jacob Bundsgaard, med syfte på ett parlamentsbeslut från tidigare i år.

De tolv flerbostadshus som ska rivas ligger i områdena Toveshøj och Bispehaven, som satts upp på den danska regeringens lista över vad man beskriver som "getton".

Århus plan är att uppföra ett motsvarande antal bostäder på en annan plats i staden.

Beslutet om rivningarna får skarp kritik från den berörda bostadsföreningen Brabrand Boligforening.

– Vi i det närmaste chockade över att kommunfullmäktige har antagit en plan som är så brutal och som kräver rivning i en mycket stor omfattning, säger Brabrands ordförande Keld Laursen, som frågar sig var de familjer som tvingas flytta ska ta vägen.

– Problemet är att de (nya) bostäder man uppför kommer få betydligt dyrare hyror, upp till 40 procent dyrare, än dem man nu river, säger han.