Fuskanklagelser inför Pakistanval

Foto: Burhan Ozbilici/AP/TT
PPP:s Asif Ali Zardari menar att en korruptionsutredning mot honom är ett sätt att påverka valet. Arkivbild.

avTT

NYHETER

Pakistan går till val den 25 juli men redan kommer anklagelser om valfusk.

Det är Pakistanska folkpartiet (PPP) som menar att man motarbetas i och med en utredning som nystar kort tid före valet i en flera år gammal korruptionshärva. Enligt PPP är det ett försök att påverka opinionen.

Den kände PPP-företrädaren Asif Ali Zardari – änkling till den tidigare premiärministern Benazir Bhutto, som dödades i en självmordsattack 2007 – utreds för penningtvätt. PPP menar att det handlar om en händelse som inträffade för tre år sedan.

"Det har tagits fram ur frysboxen två veckor före valet som ett tydligt fall av politisk diskriminering och kan klassificeras som ett försök till valpåverkan", säger PPP i ett uttalande.

Liknande anklagelser har tidigare väckts av före detta premiärminister Nawaz Sharif, Muslimska förbundet (PML). Han har sagt att delar av militären försöker stoppa PML från att väljas till en ny mandatperiod.

Sharif tvingades att avgå förra sommaren i ljuset av korruptionsanklagelser som kommit fram i Panamadokumenten. Han dömdes så sent som i förra veckan för korruption.

Pakistans rörelse för rättvisa (PTI), ledd av den tidigare crickethjälten Imran Khan, tros vinna valet. Khan har avvisat allt tal om valpåverkan, och säger att de två andra stora partierna vet att de kommer att förlora eftersom pakistanierna har tröttnat på korruption.

Både PPP och PML hävdar dessutom att flera av deras kandidater har pressats att byta parti.