Ministern om värmen: Glöm inte våra äldre

avClaes Olsson

Det varnas för brandrisk, supervärme och torka. Men enligt äldreministern Lena Hallengren (S) finns det några som lätt glöms bort.

– Vi måste påminna oss om att de äldre faktiskt är extra känsliga och extra utsatta, säger hon.

Skogsbränder rasar, torkan förstör för bönder och det är rekordvarmt. Bland alla dessa varningar och uppmaningar glöms de äldre lätt bort, menar barn-, äldre- och jämställdhetsministern Lena Hallengren (S).

– Jag vill uppmana människor att kontakta sina äldre anhöriga. Att påminna dem om att dricka vatten men också försäkra att de mår bra, säger Lena Hallengren.

Foto: TT/Regeringskansliet
Påminn de äldre att dricka vatten, uppmanar ministern.

Äldre extra känsliga

1177 Vårdguiden skriver att den som är ung och frisk inte bör ha några större problem med sommarvärmen – bara man dricker vatten och använder solskydd. Den som är äldre är det värre för.

– Vi vet att äldre inte upplever vätskebrist på samma sätt som yngre. De är också extra känsliga för värme, säger Lena Hallengren.

Riskerar att bli uttorkade

På Vårdguidens hemsida kan man läsa att äldre har sämre förmåga att reglera sin kroppsvärme. Därför bör de dricka vatten även om de inte är törstiga för att inte bli uttorkade. Många äldre bor ensamma och kan behöva extra omtanke i värmen.

– Risken är att det är något som man faktiskt inte riktigt tänker på. Man kanske i huvudsak tänker på att det är varmt och skönt, sol och bad.

– Vi måste påminna oss om att de äldre faktiskt är extra känsliga och extra utsatta, säger Lena Hallengren.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sverige

Torka