Vasa

Barn plågade måsungar till döds – vuxna tittade på

Av: 

Babs Drougge

Arkivbild.

Foto: Colourbox

NYHETER

Barnen roade sig med att sticka måsungar med vassa stickor i halsarna och vrida på deras huvuden till de dog.

Den hänsynslösa leken ska ha bevittnats av vuxna, som nöjde sig med att se på, skriver Vasabladet.

Händelsen, som inträffade i Vasa i Finland på fredagen har fått såväl svenska som finska djurrättsorganisationer att reagera.

Flera måsungar ska ha dött när en grupp barn stack dem i halsen med vassa stickor och vred deras nackar och ben, skriver Vasabladet.

När Maija Raatikainen, ordförande för den lokala djurskyddsföreningen, fick höra om händelsen dagen därpå skyndade hon dit.

Vuxna tittade på

Hon lyckades rädda en unge som även då var utsatt av barn, utan att vuxna ingrep, enligt henne.

– Just då plågades inte fågeln men barnen hade den som leksak. Det fanns också vuxna på plats men ingen verkade intresserad av fågelns öde. Jag berättade om lagens paragrafer och försökte informera dem om ämnet men det var som att tala till en vägg. Vissa föräldrar ser inget fel med sådana gärningar, säger Maija Raatikainen till finskspråkiga Pohjalainen och fortsätter:

– Det här är något som blir vanligare för varje sommar som går. När fåglarnas, ekorrarnas och igelkottarnas ungar dyker upp i naturen börjar det komma anmälningar från alla delar av staden. Människor använder igelkottar som fotbollar och sprejmålar dem.

Samband med våldsbrott

Även svenska Djurens Rätt har reagerat på händelsen och skriver på sin Facebooksida att vuxna måste sätta ner foten när barn begår grymma handlingar. Inte bara för djurens skull.

Det är viktigt att ingripa när barn plågar djur - för djurens skull självklart. Men också för att forskningen visar att det finns ett samband mellan barns våld mot djur och våldsbrott senare i livet”.

Maija Raatikainen säger till Pohjalainen att hon ska polisanmäla händelsen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Dödade fåglar med vattenskoter: ”Rena avrättningen”

ÄMNEN I ARTIKELN

Vasa

Djurplågeri

Djurens Rätt

Barn & unga