Hotellhärjande våldtäktsman eftersöks med fantombild

avFanny Westling

NYHETER

Identiteten på den våldtäktsman som härjade på hotell i Washington D.C. under åtta år är fortfarande okänd.

Men nu har åtal mot honom väckts - med hjälp av en fantombild baserat på hans dna.

Det är första gången den här typen av dna-teknik används på Washingtonkontoret, uppgav FBI på en presskonferens i veckan.

Mellan 1998 och 2006 attackerade en våldtäktsman hotellpersonal Washington D.C-området. Än idag är hans identitet okänd – men han har lämnat spår efter sig.

En röd kartongkniv märkt med namnet ”Debbie”, en ring som ett offer lyckades slita av från hans finger vid en av attackerna - samt hans dna.

1 av 3

Med hjälp av det sistnämnda har FBI nu tagit fram en fantombild på hur våldtäktsmannen skulle se ut i dag. Det är första gången den här typen av dna-teknik används på Washingtonkontoret, uppgav FBI på en presskonferens i veckan.

– Även om det här är ett kallt fall från flera år sedan ger FBI och lokal brottsbekämpning aldrig upp. Vi vill fortfarande att de här offren ska få rättvisa, säger FBI-agenten Erin Sheridan i ett pressmeddelande.

Våldtog hotellstädare

Våldtäktsmannens attacker följde samma mönster. När hotellpersonalen städade rum gick mannen in, stängde dörren och förgrep sig på kvinnorna.

– Den misstänkte är någon med insyn kring rutinen på hotell och bekant med hur de fungerar. Anfallen inträffade ofta på dagen, när det inte fanns många gäster och städpersonalen gick in och ut ur rummen, säger Sheridan.

Sex av attackerna har kunnat kopplas ihop till samma gärningsman med hjälp av dna. Samma gärningsman är också misstänkt för åtta andra liknande incidenter.

Tidigare har det inte funnits förlitlig information kring hur mannen sett ut, främst för att det inte funnits tillräckligt bra säkerhetskameror på hotellen vid tiden för brotten.

Stor belöning till ledande uppgifter

FBI erbjuder en belöning på upp till 45 000 dollar (motsvarande cirka 400 000 kronor) för information som leder fram till den misstänkte.

Mannen borde i dag vara mellan 30 och 40 år gammal, enligt FBI.

Så många våldtäkter anmäls varje år i Sverige 00:36
ARTIKELN HANDLAR OM

Teknik

Hotell

FBI