Gravid skickades hem med svininfluensa – dog

NYHETER

Den gravida kvinnan skickades hem från sjukhuset med svininfluensa.

Två dagar senare dog hon efter ett krampanfall.

Fallet utreds nu av polisen, skriver Helsingborgs Dagblad.

Aftonbladet har tidigare skrivit om 24-åriga Kate Malmberg Shala, som fick vård i respirator i tio dagar i Lund, efter att först ha behandlats för svininfluensa i Helsingborg.

Lades in för vård

Hon överlevde – det gjorde inte en 41-årig kvinna från Helsingborg. Den gravida kvinnan insjuknade i vad man misstänker är svininfluensan 24 januari. Hon sökte då hjälp på Helsingborgs lasarett. Läkarna lade in henne för vård, men två dagar senare skickades hon hem, skriver Helsingborgs Dagblad.

Enligt vad hennes särbo skriver i polisanmälan kontaktade kvinnan sjukvården igen den 27 januari efter att ha fått ett krampanfall. Hon ska då ha fått svaret att det var normalt och berodde på den medicin hon fått.

Fick krampanfall

Den 28 januari vaknade särbon av att kvinnan ville dricka. Sedan fick hon ännu ett krampanfall och blev okontaktbar. Särbon slog larm - men när ambulanspersonalen kom fram till lägenheten var kvinnan livlös.

Polisen utreder nu fallet, men man misstänker inget brott, skriver HD.

– Det var extraordinära omständigheter i det här fallet och eftersom vi vill begära en obduktion så måste vi ha en polisanmälan och ett diarienummer, säger Lars Malmqvist på polisen i Helsingborg, som utreder dödsfallet.

"Oklart vad kvinnan dött av"

Den rättsmedicinska utredningen är inte klar. Det är inte heller känt om kvinnan tillhörde någon riskgrupp, annat än att hon var gravid.

Lisbeth Cederwald, chef för Helsingborgs lasarett, vill inte kommentera dödsfallet.

– Allt jag kan säga är att det stämmer att det har gjorts en polisanmälan. Kvinnan fördes in död till Helsingborgs lasarett på fredagen. Mer kan vi inte säga innan obduktionen är klar. Det är oklart vad kvinnan dött av , säger hon till HD.