August, 6, nekades trissvinst

Mamma Maria Norman, 39, fick inte heller hämta ut lottvinsten eftersom minderårige August "rört vid lotten".

August, 6, fick en trisslott av sin mamma Maria och vann 50 kronor.
August, 6, fick en trisslott av sin mamma Maria och vann 50 kronor.

August, 6, fick en trisslott av sin mamma och vann 50 kronor. Men när de tillsammans skulle hämta ut vinsten hänvisade butiksbiträdet till Svenska Spels 18-årsgräns och vägrade betala ut pengarna.

– Han sa att eftersom August rört lotten fick inte jag heller hämta ut vinstpengarna, säger mamma Maria Norman, 39.

Det var innan jul som Maria Norman hade tillverkat en egen adventskalender till sin son August och under en av luckorna dolde sig en trisslott. August skrapade och vann två gånger 25 kronor.

Jättesnopen

Men när han tillsammans med mamma gick till konsumbutiken i Umeå för att hämta vinsten nekades August pengarna. Och inte heller mamma fick alltså ut någon vinst.

– Det var bara att vända hemåt igen. August blev jättesnopen, säger Maria Norman som är förvånad över hela situationen och att hon som målsman inte fick hämta ut vinstpengarna.

– Förklaringen att det handlade om att August hade hållit i lotten känns ju helt orimlig. Och skulle det vara det som gäller så borde de ju i så fall ha tagit lotten i beslag. Nu kan jag ju bara gå in själv till ett annat ombud i alla fall, säger hon.

Biträdet agerade korrekt

På Svenska Spel menar man dock att butiksbiträdet verkar ha hanterat situationen helt korrekt. Sedan den 1 oktober 2010 får endast myndiga personer köpa lotter eller lämna in tips och andra spel till Svenska Spels ombud. Det gäller även vid uthämtande av vinsten.

– Om personalen misstänker att spelet på något sätt är avsett för ett barn ska de neka köp. Men det är inte alltid helt enkelt att göra den bedömningen, säger Johan Tisell, presschef på Svenska Spel, och förklarar att man sedan regelverket infördes har haft ett antal liknande fall.

Och de ombud som inte följer regelverket kan vid upprepade rapporterade förseelser förlora sin licens.

– Avsikten är ju att minimera risken att minderåriga spelar. Det kommer förmodligen ta ett tag innan regelverket sätter sig. Det är ju ingen som går in med lillebror på systemet utan att han har legitimation för då kan man bli nekad, säger Johan Tisell.

Publisert: