Anders Högström överförs till Sverige

NYHETER

Den tidigare nazistledaren Anders Högström, 35, förflyttas på fredag till svenskt fängelse.

Högström är dömd i Polen för stölden av den världsberömda "Arbeit macht frei"-skylten från förintelselägret Auschwitz.

– Efter intensiv korrespondens med svenska myndigheter har vi utarbetat en överföringsplan. Det ska ske genom att Högström på fredag transporteras från Krakow till Warszawa i en poliskonvoj med en armerad fångtransport och två polisbilar, säger Rafal Lisak, talesman för regiondomstolen i Krakow, till Aftonbladet.

Dömdes till fängelse

Anders Högström utlämnades från Sverige till Polen den 9 april förra året. I december dömdes han av polsk domstol till 2 år och 8 månaders fängelse. Högström har erkänt att han beställde stölden av "Arbeit macht frei"-skylten från Auschwitz.

– Två svenska polismän kommer till Warszawa på fredag och överlämningen ska ske på flygplatsen där. Sedan ska de ta Anders Högström till Stockholm med flyg, säger Rafal Lisak.

Blev en världsnyhet

Stölden av skylten, en av nazismens mest kända symboler, blev en världsnyhet när den inträffade den 9 december 2009. Skylten hittades i norra Polen, sågad i tre delar.

Anders Högström blev riksbekant 1999 när han hoppade av som partiledare för Nationalsocialistisk front, då Sveriges största nazistiska parti. I augusti 2007 dömdes Högström för dopingbrott.