Slog till - mitt i lunchrusningen

avMikael Löfström, Sofia Roström Andersson

Foto: 71000
– Den ene rånaren stod och skrek backa och riktade sitt automatvapen mot människor, berättar ett vittne.

Guldfynd i Huddinge centrum rånades på måndagsförmiddagen av två beväpnade män.

– Den ene rånaren stod och skrek backa och riktade sitt automatvapen mot människor. Det var omskakande, säger ett vittne.

Mitt i lunchrusningen på Forelltorget slog rånarna till.

– Det var två gärningsmän aktiva i samband med rånet, de hade skjutvapenliknande föremål och var maskerade, säger Ulf Lindgren, informationsansvarig vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral.

Rånarna ska ha hotat personalen i butiken, men inget skott avlossades i samband med rånet och ingen människa skadades fysiskt.

Flydde på moped

Ett vittne som befann sig på en lunchrestaurang bara runt tio meter från butiken säger till Aftonbladet att en beväpnad man höll vakt utanför butiken.

– Jag skulle precis beställa mat när jag såg rånarna. När de lämnade platsen kom de närmare restaurangen jag stod på, men jag lyckades hålla mig lugn och samtidigt prata med polisen i telefonen, säger vittnet.

När den andra gärningsmannen kom ut från butiken ska de båda ha flytt från platsen på en moped.

Butikspersonalen mår enligt Niklas Tengberg, säkerhetschef på Guldfynd, efter omständigheterna bra, men chockades när de välmaskerade och tungt beväpnade rånarna slog till. Det är oklart vad och hur mycket rånarna kom över.

– Polisens tekniker har behövt en lång tid på sig så vi har inte hunnit inventera ännu. Men de slog sönder en del vitrinskåp, säger Niklas Tengberg.

Ingen gripen

Polisen jobbar utifrån brottsrubriceringen grovt rån.

– Utredningsarbetet pågår men ingen är misstänkt eller gripen ännu, säger Ulf Lindgren.

Ett 15-tal polispatruller och en helikopter var involverade i rånarjakten. En moped som eventuellt användes vid rånet hittades i närheten av brottsplatsen. Enligt Södertörnspolisen anmäldes mopeden stulen för omkring en vecka sedan.

Vid 20-tiden hade gärningsmännen ännu inte gripits.