Försäkringskassan

Mamman: Varför ska jag straffas?

Av: 

Anna Alexandersson

NYHETER

Selma Imas bollas mellan myndigheterna – står snart utan ersättning

Selma Imas blev utförsäkrad och fick sparken från sitt jobb då hon inte klarade arbetsuppgifterna.
Selma Imas blev utförsäkrad och fick sparken från sitt jobb då hon inte klarade arbetsuppgifterna.

Selma Imas äter tolv tabletter om dagen. Hon närmar sig snabbt avgrunden mellan försäkringskassan och arbetsförmedlingen.

– Jag kommer väl bli tvungen att söka försörjningsstöd och den handläggningstiden är lång – om jag ens får några pengar.

Selma Imas kämpar varje dag för att hålla livsgnistan vid liv. Hon gör det för sina söners skull, säger hon. Rehabilitering har hon inte fått. Hon har däremot fått avslag på sin ansökan om sjukersättning.

Bollas mellan myndigheterna

Hon hade sjukersättning förut men tvingades bli arbetsökande. Hon bollades över från försäkringskassan till arbetsförmedlingen. Ett och ett halvt år senare kastas hon snart ut i ovisshet igen. Om en vecka har hon ett möte på arbetsförmedlingen.

– Jag är trött och det beror inte bara på medicinen. Jag har gjort en bedömning av min arbetsförmåga, de kom fram till att jag inte kan arbeta.

Nya tuffa Sverige är hennes verklighet. Regeringen raderade hennes sjukpenninggrundande inkomst 2009, säger Selmas Imas. Familjen tvingades överleva på barnbidragen.

"Jag har inte valt det här"

Hon är kritisk till att socialförsäkringsministern tror att "de nollklassade", tidsbegränsat förtidspensionerade som ska få ny ersättning, kan överleva på drygt 223 kronor om dagen.

Selma Imas tror inte på alliansens löften om en bättre sjukförsäkring.

– Jag äter tolv tabletter om dagen. Jag försöker ta hand om mina två barn, 6 och 20 år, men jag har svårt att få ihop livet på grund av att jag blev sjuk. Jag har inte valt det här. Varför ska jag straffas?

ANNONS

Mumin-muggarna för 2022 är här! Förboka dem hos Cervera redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Försäkringskassan