Lika allvarligt som Tjernobyl

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Nytt jordskalv i morse – och Japan uppgraderar olyckan

Japan uppgraderar kärnkraftsolyckan i Fukushima till en sjua – den högsta nivån på den internationella skalan.

Det bekräftade landets säkerhetsmyndighet i dag – samtidigt som ytterligare ett skalv orsakade tre dödsoffer.

Fukushimahaveriet efter jordbävningen och tsunamin den 11 mars hamnar därmed på samma nivå som Tjernobylolyckan 1986.

Däremot var en japansk expert från landets kärnsäkerhetsmyndighet noga med att påpeka att de radioaktiva utsläppen är en tiondel av dem i Tjernobyl:

– Vi har uppgraderat till en sjua på grund av den påverkan det radioaktiva utsläppet gjort med luft, grönsaker, kranvatten och hav, säger Minoru Oogoda.

Har legat på nivå fem

Experten sade att det är svårt att uppskatta exakt hur mycket radioaktiva ämnen som släppts ut. Tillgängliga bedömningar visar dock "nivåer som motsvarar nivå sju", sade en säkerhetstjänsteman.

Hittills har haveriet i Fukushima bedömts ligga på nivå fem.

På tisdagsmorgonen lokal tid utbröt en brand intill reaktor fyra i kärnkraftsverket. Brandmän lyckades släcka eldsvådan och branden ska inte ha förorsakat några ytterligare utsläpp av radioaktiva ämnen.

Nytt skalv

Japan skakades av ännu ett kraftigt jordskalv vid åtta-tiden på morgonen. Enligt den japanska meteorologiska myndigheten hade skalvet magnituden 6,3 men det bedömdes inte vara någon risk för en tsunami.

Minst tre personer dödades skalvet som inträffade strax efter midnatt svensk tid, ett av två större efterskalv under natten och morgonen. De som omkom begravdes under hus i ett jordskred till följd av skalvet i staden Iwaki i länet Fukushima.

Fyra personer kunde dras fram levande ur rasmassorna, men en av dem dog senare på sjukhus och blev därmed det tredje dödsoffret i skredet.

Tokyo skakade

Skalvet, som hade en magnitud på 6,2, följdes runt klockan sex på morgonen av ett skalv med en magnitud på 6,0, enligt det amerikanska geologiska institutet USGS.

Jordbävningen som skakade Tokyos byggnader hade sitt centrum i havet utanför Chiba-regionen, 77 kilometer öster om huvudstaden. Efter skalvet stoppades stadens tågtrafik under en kort tid och även flygplatsen Narita stängde start- och landningsbanor.

Publicerad: