Nyheter

Stoltenberg: Jag har gråtit

Av: 

Victor Stenquist

NYHETER

Norges statsminister Jens Stoltenberg håller pressträff direkt från sitt hem i Oslo

Jens Stoltenberg tog under onsdagen emot internationell media i sitt hem.

Han svarade länge på frågor – och berättade om hur han själv sörjt efter terrorattacken.

– Jag har gråtit. Jag har berättat för många att de inte ska tveka att gråta, säger statsministern.

Statsministern började med att tacka för allt stöd han fått från ledare över hela världen. Han har fått motta kondoleanser från världens alla hörn, och har fört vidare de tröstande orden till det norska folket.

Känner solidaritet

– Det är tröstande att veta att vi är bland vänner och känner den djupa solidariteten från hela världen, säger Stoltenberg.

Alla tillgängliga resurser har använts i sök- och räddningsoperationer de senaste dagarna. Nu ska man fortsätta med att visa att man inte låter sig skrämmas av terroristhandlingar.

– Målet är sprida skräck och panik. Vi kommer inte att låta det hända. Vi måste stå fasta i vår övertygelse och värna om våra ideal.

Han fortsätter:

– Bara genom öppen debatt kan vi vinna över terrorism och extremism.

Har gråtit

Stoltenberg har själv sörjt förlusten av liv som drabbat landet, och han har gråtit över dåden.

– Ja, jag har gråtit. Jag har berättat för många att de inte ska tveka att gråta. De ska inte tveka att visa sin sorg.

– Vissa behöver professionell hjälp för att komma över sorgen. Men de flesta behöver bara en vän, någon att prata med eller en kram. Någon som tröstar dem. Det är det viktigaste vi kan göra i Norge nu.

Största utmaning

Aftonbladets Staffan Lindberg ställde frågan vad som varit statsministerns största utmaning under de senaste dagarna.

– Det har varit att i den djupa sorg samtidigt kunna ge människor hopp. Att berätta om att det är en stor tragedi, men samtidigt om att livet måste gå vidare. Att förmedla sorg, men också ett positivt budskap.

Statsministern berättar också att han inte tänker så mycket på terroristen som ligger bakom dåden i Oslo och Utøya.

– Jag tänker på handlingarna han gjorde. De är fruktansvärda. Jag har skapat en distans till den mannen. Det jag ska fokusera är att hjälpa och trösta de som förlorat sina nära och kära. Och vad som också är viktigt: Att hjälpa de som fortfarande finns på sjukhus. Det finns fortfarande många skadade.

Alla slöt upp

Statsministern kände en stark stolthet för hela det norska folket under måndagens manifestation på landets gator. Bara i Oslo slöt 200 000 personer upp.

– När det norska folket så tydligt i måndags gick ut på gatorna och manifesterade sitt starka budskap om tolerans, demokrati och gemenskap – och inte våld. Det visade på stolthet från hela det norska folket, säger Jens Stoltenberg.

Kommer attacken förändra Norge?
– Det kommer vara ett Norge innan och ett Norge efter den 22 juli. Men jag hoppas att Norge efter 22 juli kommer vara mer öppet och tolerant, säger Jens Stoltenberg.

Statsministern fick även en mängd frågor om den pågående utredningen, men upprepade flera gånger att dessa måste besvaras av åklagare och polis.

ANNONS

Upp till 25% på solskydd för alla hudtyper - MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert: