"Extrem förväntan i luften"

NYHETER

Aftonbladet reporter Staffan Lindberg och fotografen Urban Andersson rapporterar direkt från Tahrir-torget i Kairo.

Foto: urban andersson
Klicka på bilden för större format!

Stämningen är elektrisk i Kairo där fler och fler trycker på för att ta sig till Tahrir-torget - hjärtat av demonstrationerna mot president Mubarak.

– Det är en extrem förväntan i luften här som bara ökar i styrka, säger Staffan Lindberg, Aftonbladet reporter på plats mitt bland demonstranterna.

Militären har gjort avspärrningar runt torget och det är just nu ett oerhört tryck från folk som strömmar till och vill ta sig in i händelsernas centrum. Inne på torget hålls tal, slagorden viner i luften, trummor ljuder och folk viftar med stora flaggor.

– Människorna känner att kanske kommer något hända nu samtidigt vill de knappt tro det. Många har levt hela sina liv under Mubaraks styre, det känns overkligt att något annat skulle vara möjligt, säger Staffan Lindberg.

Liten oro för militärt övertagande

Samtidigt rapporterar han att det finns de som känner en oro för att militären ska ta över makten och sedan vägra lämna den ifrån sig.

– Men den dominerande känslan är ändå en väldig förväntan. Mycket större än den varit de senaste dagarna, säger Staffan Lindberg.

Han förklarar att samtidigt som besvikelsen kommer bli stor om kvällen och natten går utan att något händer har det sedan tidigare planerats att morgondagen ska bli den största protestdagen hittills.

Vilka är det som protesterar på torget?

– Det är alla möjliga människor, män, kvinnor, unga och gamla. Men den dominerande gruppen är unga välutbildade män mellan 20-30 år ur den egyptiska medelklassen.