Förhandlingar om utlämning av Anni Dewanis man i dag

NYHETER

Den brittiska affärmannen Shrien Dewani som misstänks ha mördat sin svenska fru deltar inte på grund av hälsoproblem

Foto: Anni Dewani mördades under sin bröllopsresa i Sydafrika. Hennes make Shrien är misstänkt för att ha beställt mordet.

Shrien Dewani, som misstänks har mördat sin svenska fru Anni, 28, under deras bröllopsresa riskerar utlämning till Sydafrika för att där ställas inför rätta.

I dag skulle han ha framträtt i rätten i London men på grund av psykiska hälsoproblem kan han inte närvara och utlämningsförhandlingarna har därför skjutits fram till 23 mars.

Shrien Dewani lider enligt läkarintyg av post-traumatisk stress och klinisk depression vilket enligt hans advokater hindrar honom från att delta under dagens förhandlingar som sker i Belmarsh magistrates’ court i södra London.

Den brittiske affärmannen har hela tiden nekat till anklagelserna om att han skulle ha planerat mordet på sin svenska hustru och deltog inte heller vid förra förhandlingstillfället i januari - även då åberopades allvarliga psykiska hälsoproblem.

Anni Dewani mördades den 13:e november förra året i Sydafrika. Hon var där på bröllopsresa tillsammans med sin då nyblivne man.

Lämnades död i bilen

Mordet uppgavs till en början vara en rånmord där bilkapare tagit över taxin som paret färdades i, sparkat ut mannen och sedan mördat Anni och lämnat henne i bilen som senare återfanns i utkanten av Kapstaden.

Den sydafrikanska polisen började kort efter mordet misstänka att Shrien Dewani planerat dådet och att Annis död var ett beställningsmord från maken.

Fyra sydafrikaner har gripits misstänkta för dådet däribland taxichauffören - som redan har erkännt mordet. Bland de gripna finns även de två torpeder, 25 och 23 år gamla, som Shrien Dewani misstänks ha betalat motsvarande 13 500 kronor för att mörda hans fru.

Nya uppgifter talar för maken

En av de två har erkännt att han kört bilen medan Anni blev skjuten. Men enligt brittiska Daily Mail kommer han nu med nya uppgifter om att dådet inte var planerat och att det aldrig var meningen att Anni skulle dö - uppgifter som talar emot att maken Shrien Dewani överhuvudtaget skulle vara inblandad.