Nyheter

Här är ditt nya hårda liv, Lööf

Av: 

Lena Mellin

NYHETER

ÅRE. Annie, get your gun.

Det kommer du att behöva.

Annie Lööf tillsammans med sin man Carl-Johan.
Annie Lööf tillsammans med sin man Carl-Johan.

I går valdes Annie Lööf till centerns nya ordförande.

I dag, när hon håller sitt linje­tal på stämman, börjar hennes nya liv.

Utmaningarna är många. Att bemästra dem kommer att kräva samma precision av Lööf som av skytten Annie Oakley i musikalen ”Annie get your gun”.

1. Väljar­stödet. Valet 1988 var det senaste där centern samlade mer än tio procent av väljarna. Det är nästan ett kvarts sekel sedan.

Annie Lööfs mål är att centern 2020 ska samla en femtedel av väljarna bakom sig. Man ska inte måla fan på väggen men det är nog tur att det inte är ett valår. För i så fall skulle Lööf ha stora svårigheter att lyckas.

Självförtroendet här på stämman är det inget fel på, sällan har man mött ett så glatt och positivt parti. Men centern tappade stort både i riksdags- och kommunalval förra året. Det tär på självförtroendet, hur glad man än är över en ny partiledare.

Kan Lööf bryta centerns nedåt­gående trend? Där har hon ­miljondollarfrågan.

2. Ansiktslyftet. Annie Lööf ­planerar att byta ut ett flertal C-ministrar i regeringen. Det gör hon rätt i.

Innan Anna-Karin Hatt blev parti­ledarkandidat var det inte många som hade hört talas om IT- och regionministern. Andreas Carlgren är mest förknippad med misslyckade klimat­förhandlingar och den ylande vargdebatten. ­Eskil Erlandsson må vara omtyckt men landsbygdsministern spelar i regeringens B-lag.

Men var finns de färgstarka ersättarna med chans att bli folkkära? Det är ännu oklart.

Ansiktslyftet handlar dock ­inte bara om nya personer på gamla poster. Det rör sig också om en politiskt ansiktslyft.

Lööf talar om att ge sitt parti en tydligare profil, baserat på traditionella centervärderingar. Det är precis vad Maud Olofsson sade när hon valdes för tio år sedan. Nu tycks de flesta vara ense om att hon misslyckades på den punkten. Kan Lööf bättre?

3. Klockan. Annie Lööf understryker att centerns make-over kommer att ta lång tid. Och att hon tänker presentera sitt nya lag under ­oktober. Först sedan Maud Olofsson lämnat regeringen ska hon sätta sig i det ­inre kabinettet, regeringens fyra partiledare.

Men den som vill sätta märken i parketten har bråttom, Lööf är inget undantag. Är hon tillräckligt snabb?

4. Alliansen. Tillsammans kan alliansen vinna val och bilda regering. Var och en för sig är det bara moderaterna som kan drömma om det.

Musketörernas devis ”En för alla, alla för en” genomsyrade ­regeringens första mandatperiod. I dag är tonen hårdare. ­Vinster i de interna kraftmätningarna framhävs, förluster ­beklagas.

Jan Björklund drog sig inte för ett tjuvnyp om kärnkraften under­ Maud Olofssons sista dag som partiledare. Mer av den varan­ kommer, var så säker.

Klarar Annie Lööf den interna konkurrensen? Artighet har ­aldrig ­betalat sig i politiken.

5. Den egna personen. Annie Lööf går direkt från en ganska skyddad tillvaro i riksdagen till partiledarskap och ministerpost. För att klara det måste hon ­behålla en egen sfär där hon får vara den gamla vanliga Annie. Det är en överlevnadsfråga. Men kan Lööf sätta gränsen?

Att vara ordförande för ett regeringsparti ger makt och ansvar. Men det är ingen vänlig lekstuga. I dag börjar Annie Lööfs nya ­hårda liv.

Fotnot: Irving Berlins musikal ­”Annie, get your gun” uruppfördes 1946 och handlar om den legendariska prickskytten Annie Oakley som bland annat uppträdde med Buffalo Bill.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert: