101 smarta tips för en lättskött trädgård

Publicerad:
Uppdaterad:

Experten ger sina bästa tips

Foto: DAN ROSENHOLM

Trädgårdsjobb är kul, men kanske inte precis hela tiden. Här tipsar trädgårdsexperten Dan Rosenholm om hur du får din trädgård att sköta sig själv så mycket det bara går. Så – sätt igång och njut!

Dan Rosenholm är trädgårdsskribent och fotograf, och har skrivit en rad hyllade trädgårdsböcker.

Tycker du som jag, att det är härligt med trädgård? Att det är privatlivets gröna lunga där vi får vila ut efter en lång arbetsdag. För prunkande rabatter med ståtliga perenner och doftande rosor vill jag ha i min täppa, liksom hemtrevliga och lummiga ställen för vila, och förtjusande uteplatser att inta vardagsmat eller finmiddag på. Men det finns en hake, det behövs en massa jobb för att få det som man vill.

Och visst är trädgårdsarbete kul. Ja, med undantag för ogräsrensning – för i alla fall jag finner inget större nöje i att krypa omkring med näsan i backen och rumpan i vädret. Men vare sig man gillar att jobba sig svettig med spaden eller inte blir ändå frågan hur i hela friden allt ska hinnas med?

Lösningen ligger i att göra det lätt för sig, att se till att trädgården sköter sig själv så mycket det bara är möjligt. Mycket hänger på inställningen. Först kommer insikten att det inte går att vara pedantisk. I stället får man lära sig tolerera att det inte blir lika prydligt som man skulle vilja. När den insikten fallit på plats öppnas ögonen för att det finns få trädgårdsmiljöer som är lika sköna som de lätt förfallna, där ogräsen spirar mer än de egentligen borde.

Den som lyssnar på råd är vis, heter det. Om någon blir fylld av klokskap av följande 101 råd vet jag inte. Men en sak är säker, de gör en i alla fall latare, och med det är mycket vunnit.

Dan Rosenholm

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN