”Tänkte direkt på barnen i närheten”

avLinda Hjertén, Lisa Röstlund

NYHETER

Tvåbarnsmamma hittade den i en parklek

Foto: P-O SÄNNÅS
Här hittades bomben – den tredje som upptäckts i området sedan förra veckan – då en 4-årig flicka skadades svårt när en sprängladdning detonerade i en sandlåda. En 15-årig pojke har anhållits.

En ny misstänkt bomb har hittats i Sköndal – några meter från en parklek.

Även detta föremål är inlindat i grön tejp.

Polisens bombtekniker är nu på väg.

– Det är otäckt om det finns fler sprängladdningar utplacerade, då är det allvarligt. Många barn leker här, säger en man som bor i området.

Foto: P-O Sännås

En tvåbarnsmamma hittade det misstänkta föremålet klockan 10.56 i dag.

Kvinnans två barn, 2,5 och fyra år gamla, går på Sandslottets förskola i närheten och på grund av den senaste veckans händelser i Sköndal var därför uppmärksam på föremål inlindade i grön tejp.

"Sa åt barnen att flytta sig"

I en liten dunge, fem meter från en parklek i närheten av den plats där den nu anhållne 15-åringen bor, hittade tvåbarnsmamman ett rör-liknande föremål på marken inlindat i grön tejp.

– När jag såg röret tänkte jag direkt på barnen som lekte i närheten. Jag såg åt dem att flytta sig. Jag ville inte utlösa panik men jag tror självklart att det kan finnas fler. Att det bara skulle finnas tre stycken och att alla har hittats har jag svårt att tro, säger mamman.

Hon ringde genast polisen som kom till platsen omedelbart.

"Känner hans föräldrar"

Ett större område har nu spärrats av och flera poliser är på plats. Runt stolpar i närheten har mer av den gröna tejpen hittats fastsatt som polis nu plockar bort.

– Det är ett rör som är ungefär 15 cm långt med en grönaktig tejp runt, men jag har inte sett de tidigare föremålen så jag vågar inte säga om det är samma. Bombteknikerna väntas hit om ungefär en timme, säger yttre befäl Kajsa Johansson.

En boende i området står tillsammans med sin 10-årige son och tittar på polisens arbete:

– Jag känner ju den här killen som är misstänkt och jag har vetat om att han kan göra smällare. Men han har inte gjort något större väsen av sig. Jag känner även hans föräldrar och har tänkt att de har koll. Men det är otäckt om det finns fler sprängladdningar utplacerade så här, då är det allvarligt. Det finns många barn som leker här.

Polisen ber om tips

I går hittades en sprängladdning stor som en tennisboll inlindad i grön tejp och fastsatt på ett mål på en fotbollsplan vid Sandåkraskolan. Vid halv sju-tiden på kvällen detonerades bomben av polisens bombtekniker i en kontrollerad sprängning.

Förra veckan detonerade en sprängladdning i händerna på en fyraårig flicka när hon lekte i en sandlåda på Solbackens förskola i Sköndal. Hon skadades svårt och vårdas fortfarande på sjukhus.

En 15-årig pojke har nu anhållits misstänkt för mordförsök på flickan alternativt grov misshandel. I hans hem har man hittat flera föremål som stärker misstankarna mot honom.

Han är ännu inte delgiven misstanke för bomben vid fotbollsmålet men polisen vill nu varna allmänheten och samtidigt vädja om tips. Om man ser något som är inlindat i grön tejp kan det vara en sprängladdning och man uppmanas då ringa polisen.