Så utnyttjar vi rot och rut

NYHETER

Lista: Här är de mest
eftertraktade tjänsterna

Rot och rut har fått bygg- och städbranschen att explodera.

Här är de mest efterfrågade tjänsterna just nu.

– Vi har sett en jätteökning, säger Vishal Nanda, marknadschef på Servicefinder.

Flyttstädning, snickeri och badrumsrenovering. Där har ni Sveriges mest efterfrågade tjänster. Det visar statistik från företaget Serveicefinder.

– I dag blir det inte så mycket billigare att flytta själv jämfört med att anlita en flyttfirma. Vi har sett en jätteökning, säger Vishal Nanda, marknadschef på företaget.

”Acceptansen har ökat”

Han säger att det framförallt är rot och rutavdraget som fått svenskarna att ta hjälp av olika företag.  

– Jag tror också att acceptansen har ökat. Tidigare har man skämts lite för att köpa till exempel städtjänster. Nu tycker många att det är okej, säger Nanda.

”Nästa stora grej är...”

I dag är det flyttstädning , flytthjälp och renovering av badrum och golvslipning som är populärast. Men inom kort kan ett flertal nya tjänster dyka upp på topplistan.

– Om ett år tror jag tjänster som att ha en personlig kock blir omåttligt populärt. Det är nästa stora grej, säger Nanda.

Så funkar avdragen:

Rot: Sedan 2008 kan alla svenskar som äger en bostadsrätt, fritidshus eller ett småhus utnyttja rotavdraget. Avdraget gäller för  renovering/underhåll, ombyggnad samt tillbyggnad. Du kan spendera högst 100 000 kronor per år och få tillbaka hälften av pengarna i form av skattereduktion. Rot-avdraget är kopplad till dig och inte en enskild bostad. Om det finns två ägare kan det alltså göras avdrag för totalt 200 000 kronor. Den totala skattelättnaden blir då 100 000 kronor.

Källa: Rotavdrag.se

Rut: Rut-avdraget innefattar alla former av hushållsnära tjänster. Du kan dra av 50 procent på 100 000 kronor eller mindre per år i din deklaration. Är man två personer går det att dra av det dubbla.

Vad behöver du hjälp med?

Hitta personal som passar dig där du bor:

Hemstädning

Flyttstädning

Snickeri

Målning

Badrumsrenovering

Jonas Blomquist/Minimedia

ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård