Nyheter

Spanska gurkor INTE smittkälla

Av: 

Victor Stenquist

NYHETER

Tyska myndigheter står handfallna om orsaken

Spanska gurkor var inte källan till ehec-utbrottet, enligt tyska myndigheter.
Spanska gurkor var inte källan till ehec-utbrottet, enligt tyska myndigheter.

Ehec-bakteriens ursprung är ett mysterium.

När smittan slog till pekade spanska gurkor genast ut – men nya undersökningar säger annat.

– Precis som tidigare förblir källan oidentifierad, säger Cornelia Prüfer-Storcks, sjukvårdschef i Hamburg.

Den ytterst smittsamma ehec-bakterien.

På måndagen krävde spanska myndigheter att källan för ehec-smittan skulle lokaliseras omedelbart – fast övertygade om att spanska gurkor inte var orsaken.

Nu har de fått rätt.

16 döda

Av tester man gjort på gurkor från det misstänkta spanska partiet har man kunnat hitta ehec-bakterier, men inte av den aggressiva art som dödat 15 personer i Tyskland och 1 i Sverige.

– Av fyra gurkor som vi har testat har man kunnat hitta spår av sjukdomsalstrande ehec i två stycken, men inte i en sådan mängd att det kunnat orsaka den nuvarande svåra utvecklingen, säger Cornelia Prüfer-Storcks, sjukvårdschef i Hamburg.

I Schleswig-Holstein, inte långt från Hamburg, har man tagit 141 prov från bland annat gurkor, tomater, mjölkprodukter, squash och fläskkött utan att hitta spår av ehec.

Dödar 5 procent

I Tyskland kämpar nästan 400 personer mot den svåra utvecklingen av ehec, HUS-syndromet. När sjukdomen nått det stadiet attackeras njurarna av infektioner som dödar upp till 5 procent av patienterna. Enligt en amerikansk expert har det aldrig skapats så många fall av HUS (hemolytiskt uremiskt syndrom) från en födokälla tidigare.

Bara i Sverige har man hittills hittat 41 fall, varav 15 nått HUS-stadiet. De mest allvarliga fallen är utspridda över landet och har inträffat i Västra Götaland, Stockholm, Skåne, Jämtland, Halland och Jönköping, enligt Smittskyddsinstitutet.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert: