Nyheter

Städare skrubbade sönder konstverk värt 7 miljoner

Av: 

Anders Munck

Städerskan på det tyska museet tyckte skulpturen såg smutsig ut.

Foto: Scanpix

NYHETER

Städerskan på det tyska museet tyckte en skulptur såg smutsig ut.

Så hon skrubbade den – och förstörde samtidigt ett konstverk värt sju miljoner kronor.

Foto: Scanpix

Instruktionerna var tydliga. Firman som sköter städningen på Ostwallmuseet i tyska Dortmund fick inte komma närmare än 20 centimeter från konstverken.

Klädd med patina

Men en av städerskorna hade uppenbarligen missförstått. Hon valde nämligen att skrubba ren konstinstallationen ”When it starts dripping from the ceeling” (när det börjar droppa från taket) av avlidne konstnären Martin Kippenberger, värd sju miljoner. Installationen var klädd med patina, oxid från metall. Patinan såg ut som en uttorkad regnpöl i konstverket, och det var den som städerskan städade bort.

”Upp till samlaren”

Nu har museet problem att bestämma vad de ska göra med det förstörda konstverket, som tillhör en privat samlare. De tvistar om de ska lämna det som det är eller om de ska renovera.

– Det är upp till samlaren att bestämma. Vi kan inte fråga Kippenberger vad vi ska göra, säger Dagmar Papajewski, talesperson för museet.

Ett försäkringsbolag utreder nu skadorna på konstverket, som tidigare ställts ut på  Museum of modern arts i New York och på Tate modern i London.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert: