Assange kan bli utlämnad till Sverige

Av: Carina Bergfeldt, Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

Wikileaks grundare riskerar att utlämnas till Sverige inom två veckor

1 av 4 | Foto: AP/Scanpix
Assange-supporters hade samlats utanför rätten för att protestera och visa sitt stöd.

LONDON/stockholm. Klockan 10.45 i dag kom beslutet:

High Court anser att Julian Assange ska kunna utlämnas till Sverige.

Wikileaksgrundaren var tystlåten efter beskedet.

– Läs på min hemsida om vad som verkligen har hänt i det här fallet, var hans enda kommentar.

High Courts erfarna domarna Lord Justice Thomas och Mr Justice Ouseley avslår Julian Assanges överklagan mot utlämning till Sverige.

Beskedet kom i förmiddags, och hela domen finns att läsa här.

Stort mediaintresse

Ett 50-tal journalister från olika medier hade köat sedan tidig morgon för en plats i rättssalen, och lika många väntade utanför på en kommentar från huvudpersonen själv efter att domen meddelats.

Assanges kommentar blev dock mycket kort.

– Jag har inte åtalats för något brott i något land. Läs vad som har hänt, sanningen bakom de här anklagelserna, på swedenversusassange.com, sa han.

Han kunde inte heller bekräfta att han kommer att överklaga beslutet.

– Vi ska överväga vårt nästa drag under de närmaste dagarna, sa Assange.

Misstänkt för sexbrott

Assange anlände till High Court cirka tjugo minuter över tio, klädd i vit skjorta, ljusblå slips med rutmönster, mörkblå kostym och en röd blomma på kavajslaget.

Han satte sig på de anklagades bänk fem minuter innan beslutet skulle meddelas.

Det har gått över ett år sedan Julian Assange i augusti 2010 anhölls i sin frånvaro i Sverige, misstänkt för sexbrott mot två kvinnor.

”Herrgårdsarrest”

I februari beslutade en domare i lägre instans, Magistrates Court, att Assange skulle utlämnas till Sverige, men efter att ha överklagat till High Court fördes nya förhandlingar i juli. Och först i dag meddelade alltså de två erfarna domarna Lord Justice Thomas och Mr Justice Ouseley sitt beslut.

Under tiden har Assange släppts mot borgen, men har begränsad rörelsefrihet. Han har under de senaste tio månaderna suttit i vad som i brittiska tidningar beskrivits som "herrgårdsarrest" på en gård i östra England som tillhör en supporter.

Överklagar

I teorin skulle Julian Assange kunna utlämnas till Sverige inom två veckor, om han accepterar beslutet.

Det är dock högst osannolikt. Assanges advokater har redan börjat att lobba för att överklaga till Supreme Court, motsvarande Sveriges högsta domstol.

Under mötet i rätten i dag begärde hans försvarare rättshjälp för en kommande eventuell överklagan och kostnaderna för att arbeta fram den. Han har två veckor på sig.

Kan dra ut på tiden

Det skulle innebära att Assange kan bli kvar i "herrgårdsarrest" in på nästa år, om den högsta instansen godkänner att fallet tas upp, skriver Independent.

– Mycket få personer besegrar en europeisk arresteringsorder. Domstolarna i England brukar generellt sett välja att lämna ut folk, säger brittiska juristen Julian Knowles till AP.

Slutet för Wikileaks

Om Assange utlämnas till Sverige kan det innebära slutet för hans skapelse Wikileaks som avslöjat världsnyheter från krigen i Irak och Afghanistan och även stod bakom publiceringen av de 250 000 läckta meddelandena mellan amerikanska ambassader världen över och USA:s utrikesdepartement.

Ekonomiska problem

Bedömare menar att sajten inte har någon med rätt kunskaper och erfarenheter för att ta över om grundaren hamnar i fängelse.

– Jag tror inte Wikileaks kommer existera utan Assange, säger Tim Maurer vid Harvards universitet till nyhetsbyrån AP.

Assange har redan meddelat att sajten dras med stora ekonomiska problem på grund av ett finansembargo där Mastercard, Visa och flera andra amerikanska giganter stoppat betalningar som gjorts till sajten i väntan på besked om Assange ska efterlysas av USA misstänkt för terrorbrott. Enligt Assange kan Wikileaks tvingas stänga ner redan i januari.

Publicerad: