Riksgälden godkänner Antonov

Av: Anna Alexandersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Bo Lundgren: Han fick frågor om penningtvätt

Riksgälden har hårdgranskat den ryske affärsmannen Vladimir Antonov och i dag gett besked om att han från deras sida godkänns som delägare i Saab.

– Vi har inte hittat något som gör att vi kan säga nej till honom som ägare, konstaterar Bo Lundgren, chef på Riksgälden.

När Antonov fick beskedet twittrade han lättat på mikrobloggen.

För närvarande pågår flera processer för att ta Saab Automobile AB ur den akuta likviditetskrisen som fått fabriken i Trollhättan att stå still i tre veckor. Vid en presskonferens i dag presenterades slutsatserna av Riksgäldens nya granskning av Antonov som potentiell delägare i Saab.

Lundgren: Ger inte generellt carte blanche

Antonov träffade i tisdags Riksgälden för långt möte där affärsmannen frågades ut om varför han vill investera i det krisdrabbade företaget. Bo Lundgren säger att Riksgälden har gjort en noga granskning av Vladimir Antonovs bakgrund som person och affärsman.

– Vi finner inget skäl att neka Vladimir Antonov att bli delägare i Spyker Cars och nästa steg Saab men det ger inte honom ett generellt carte blanche, säger Bo Lundgren vid presskonferensen.

Fick frågor om penningtvätt

Antonov har fått svara på frågor om sitt företagsimperium, köpet av en bank i Sydamerika, rykten om penningtvätt och hur han ser på framtida investeringar och finansieringsbehov i Saab, förklarar Bo Lundgren.

– Det finns en genuin ambition att göra något bra med Saab. Det tycker jag är ganska tydligt när man prata med honom.

Europeiska Investeringsbanken (EIB) har väntat på ett besked från GM, som skulle ta ställning till om Vladimir Antonov ska få köpa Saabs fabrikslokaler för 270 miljoner kronor och sedan hyra ut dem till Saab. Riksgälden och regeringen har redan sagt ja till affären, som är tänkt att ge Saab mer pengar på kort sikt, men även EIB och GM behövde ge sitt godkännande.

"En rätt akut situation"

Nu ger GM preliminärt klartecken för Vladimir Antonov att bli delägare i Saab, men ställer flera villkor som återstår att uppfylla för företaget, enligt TT. Bo Lundgren bekräftar att han från Saabs håll hört att GM är positiva men har ingen direktkontakt med GM.

Bo Lundgrens säger att han precis som många andra hoppas att det går bra för Saab men konstaterar att "det är en rätt akut situation som Saab befinner sig i". Hans uppfattning är att det krävs mer pengar för att få företaget på fötter.

– Jag skulle gissa att man för att det ska bli en lyckosam lösning måste jobba vidare med andra idéer och tankar.

Antonov twittrar lättat

Riksgälden lämnar nu underlaget till regeringen som också ska ta beslut om ägarförändringen.

Spykeraktien steg med runt tre procent på Amsterdambörsen på beskedet att Riksgälden och GM ställer sig positiva till Antonov som ägare till Saab, enligt TT.

Från Vladimir Antonovs sida kom ett lättat twitter när Riksgälden gav grönt ljus: "done:)" skrev han på mikrobloggen, alltså "klart". Antonov tackar på Twitter för allt stöd, speciellt från Spykers vd Victor Muller, Saabs vd Jan Åke Jonsson, och Antonovs talesperson i Sverige Lars Carlström.

Publicerad: