Usama bin Ladin

Bin Ladins datorer finkammas

Av: 

Lisa Röstlund

NYHETER

Hårddiskar, CD-skivor, DVD-skivor och pappershögar.

Allt material från Usama bin Ladins säkerhetshus studeras i detalj i Vita husets jakt på nya terrorplaner.

Korrespondens mellan Usama bin Ladin och al-Qaidas högsta militära chefer har hittats bland det material som omhändertagits av CIA från bin Ladins specialbyggda säkerhetshus. Nu hoppas den amerikanska underrättelsetjänsten kunna avslöja detaljerade planer på terrordåd, med tilltänkta mål, strategier kring uppbyggnaden av terrororganisationen och var cellerna i nätverket opererar.

Opublicerade tal av bin Ladin

Direkt efter attacken som dödade al-Qaidaledaren och tre andra personer i söndags, började genomsökningen av huset, där bin Ladin tros ha bott de senaste sex åren. Snart hittade Navy Seals officererna opublicerade uttalande som producerats av bin Ladin, skriver brittiska tidningen the Guardian.

Militären uppges ha fått med sig en stor mängd dokument, datorer, handskrivet material och "löstagbar media" för vidare analys.

USA kommer att göra allt för att dra nytta av den säkerhetspolitiska "skattgömman" som påträffats i huset efter operationen i Abbottabad, deklarerade Vita husets antiterrorism-chef John Brennan i går. Han förtydligade att syftet är att "mosa resten av al-Qaida".

Vill främst stoppa attacker

USA:s regering tror att vissa delar av den datorhårdvara som hittats kan ha använts för att förmedla meddelanden till och från al-Qaidaledaren - eftersom varken internet eller telefon funnits installerat i gömstället.

– Vi är mest av allt intresserade av att se om vi kan få inblick i terrorplaner som skulle kunna vara pågående, så att vi kan vidta åtgärder för att stoppa attacker. För övrigt försöker vi se om det finns något som leder fram till andra individer inom organisationen eller inblick i deras kapaciteter, sa John Brennan under en presskonferens i går, skriver the Guardian.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Usama bin Ladin