Nyheter

GW: Jag dricker för att hantera ångesten

Av: 

Simon Andrén

NYHETER

Nu ser succéförfattaren fram emot en helnykter start på 2011

JOBBAR INTE NÄR HAN SUPER Mellan nyår och midsommar är Leif GW Persson helt torrlagd på alkohol. Så gör han varje år – och det är också under denna vita period han är som mest produktiv.
JOBBAR INTE NÄR HAN SUPER Mellan nyår och midsommar är Leif GW Persson helt torrlagd på alkohol. Så gör han varje år – och det är också under denna vita period han är som mest produktiv.

På nyårsnattens tolvslag gjorde Leif GW Persson som vanligt – spottade i glaset.

Det gör han fram till midsommar.

– Det är en stor jävla frid nu, säger professorn.

Sedan 1980-talet har författaren och kriminologiprofessorn Leif GW Persson, 65, helt lagt om sina dryckesvanor den första januari fram till midsommar. 2011 är inget undantag.

– Den första veckan har gått bra. Inga problem. Jag dricker inte ens en lättöl. Att göra så här är nödvändigt för min hälsa. Sen kommer sommaren och då är jag ute och jagar och träffar folk och då är jag i gång igen, säger Leif GW Persson.

Har många alkoholister i släkten

– När jag dricker gör jag det för att kontrollera min ångest, jag skulle i stället kunna äta små vita tabletter. Men jag valde spriten. Jag har många alkisar i släkten som farit illa av alkohol. Så jag tänker på mitt eget bästa när jag slutar dricka ett halvår varje år.

Varför väljer du att vara vit just denna period?

– Ja men, herregud. Titta ut genom fönstret. Det är ju som att dra en säck över huvudet. Det är ju inte ens idé att kröka när det är så här mörkt. Dessutom är det nu jag jobbar. På sommaren och hösten dricker jag för att bli av med lusten att jobba. Då får jag tyst i huvudet och kan sitta och småtrivas med mig själv.

Nykter och produktiv

När Leif GW inte dricker växer hans arbetskapacitet. Nu, under vintern, har han fullt upp med saker som har blivit liggande sedan i höstas. Det är under sina vita månader han producerar.

– Jag får sådan arbetslust – sen till sommaren är jag helt utschasad. En gång fortsatte jag vara helvit i ett och ett halvt år. Då skrev jag två romaner och fyra rapporter. Jag gick ner 40 kilo.

”Satans trist att vara nykter”

Varför är du inte vit året om?

– För att det är så satans tråkigt. Och för att arbetssituationen nästan tar död på mig.

Rekommenderar du andra att testa ditt perioddrickande?

– Jo, det här kan jag rekommendera. Jag gör detta för att försöka hålla koll, det funkar hyfsat. Till och med bra. Jag har aldrig trillat dit och tänker inte ens på brännvin under min vita period. Det kanske man kan tycka är konstigt, men jag har inga problem att stänga av. Det är värt att pröva.

Har börjat med en ny diet

– När jag går på min hälsokontroll och varit vit säger min doktor att jag har levervärden som ett litet barn. Så låter det inte när jag besöker honom kring jul.

2011 kommer Leif GW Persson även att satsa på en ny diet.

Han börjar nu i januari med den omskrivna LCHP-dieten (low carbohydrate high protein – lite kolhydrater mycket protein).

Målet är att gå ner ett 20-tal kilo.

– Bara när jag tar bort alkoholen går jag ner en del. Nu hoppas jag även på den här matmetoden, säger han.

ANNONS

Glöm inte mors dag – skicka en vacker bukett med choklad! Beställ hos Interflora här.

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert: