Nyheter

Vägrar betala

Av: 

Richard Aschberg

NYHETER

Dömd för bedrägerier mot Röda korset – nu vägrar Johan af Donner betala

Nu bryter Johan af Donner tystnaden.

Han dömdes för grova bedrägerier mot Röda korset och Cancerfonden – men anser inte att de två insamlingsorganisationerna har lidit skada:

– De gynnades helt enkelt av mitt arbete, skriver han i ett brev till Kronofogden.

Johan af Donner dömdes till fem års fängelse och 8 miljoner i skadestånd för sina brott. Domen är överklagad och i mars börjar rättegången i hovrätten.

Försäkringsbolaget Chartis Europe SA har efter tingsrättsdomen betalat fem miljoner kronor till Röda korset – pengar som motsvarar förlusten som gjordes på Johan af Donners bedrägerier.

Lägre kostnader

Nu har försäkringsbolaget vänt sig till Kronofogden och tingsrätten för att få tillbaka summan av Johan af Donner.

Men af Donner vill inte betala.

Han uppger i sitt brev att brottmålet ännu inte är slutligt avgjort, och att kostnaden för insamlingar till organisationerna har blivit lägre tack vare honom:

”En skada i detta fall måste grundas på antaganden om hur det skulle sett ut om jag inte hade arbetat för dem, inte hade arbetat övertid och inte beklagligtvis kompenserat mig själv på det olämpliga sätt som tyvärr blev fallet. Svaret på den frågan är att fordringsägarna hade haft mindre att tillgå. De gynnades helt enkelt av mitt arbete, även med beaktande av mitt olovliga agerande.”

”Få rätsida på mitt liv”

af Donner bor i dag i en våning på en av Stockholms mest exklusiva adresser. Han uppger att han vill få bråket med försäkringsbolaget och Kronofogden undanstökat så fort som möjligt

”Under tiden kämpar jag vidare med att få rätsida på mitt liv”, skriver han till Kronofogden.

Aftonbladet har förgäves sökt Johan af Donner för en kommentar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert: