Nio döda när begravningståg attackerades i Syrien

Första tecknen på att regimen börjar krackelera då två ministrar i dag avgick i protest.

DEMONSTRATIONER ÖVER HELA SYRIEN Fredliga demonstranter möttes av skottlossning från syriska säkerhetsstyrkor under fredagen. Enligt flera uppgifter dödades uppemot 90 demonstranter.
DEMONSTRATIONER ÖVER HELA SYRIEN Fredliga demonstranter möttes av skottlossning från syriska säkerhetsstyrkor under fredagen. Enligt flera uppgifter dödades uppemot 90 demonstranter.

I går dödas närmare 90 demonstranter i Syrien.

I dag ville många anhöriga begrava offren.

Då slog regeringens säkerhetsstyrkor till igen mot begravningsföljen på flera håll i landet.

I Douma, en förort till Damaskus, uppger Al Jazira att fyra personer ska ha dödats när säkerhetsstyrkor på marken och krypskyttar som gömt sig på hustak öppnade eld mot ett begravningsfölje.

Sköts i bröstet

Även i Izraa i södra delen av landet sköt armé och säkerhetspersonal mot ett begravningsfölje och ögonvittnen uppger att fem personer dödades där. Fyra av dem ska ha skjutits i bröstet. Flera andra skadades.

Krypskyttar ska även ha gjort sig redo att öppna eld från det regerande Baath-partiets byggnad i Douma. Byggnaden ligger mitt emot en sjukhus där en grupp personer format en mänsklig sköld runt ingången för att skydda de skadade som förts dit efter gårdagens sammandrabbningar från att bli gripna av säkerhetsstyrkor.

Samtidigt kommer de första tecknen på att den sittande regeringen eventuellt håller på att krackelera då två syriska parlamentledamoter i dag avgick i protest mot det våld som riktas mot demonstranterna.

– Efter att jag inte lyckats skydda mina söner mot de försåtliga skotten finns det ingen mening för mig att stanna i parlamentet. Jag meddelar nu att jag avgår, sade Nasir al-Hariri och fick sällskap av parlamentskollegan Khalil al-Rifai.

Långfredagen - blodigast hittills

Efter omfattande protester blev gårdagen den blodigaste hittills sedan protesterna tog fart i Syrien i mitten av mars. Då dödades enligt Amnesty International totalt 88 personer runt om i landet. Flera av dem mejades skoningslöst ner när säkerhetsstyrkor sköt rakt in i de fredliga demonstrationstågen.

– Demonstranter som marscherade fredligt med olivkvistar i händerna blev överraskade av säkerhetsstyrkornas skarpa ammunition, sa "Hazem", en av demonstranterna till Al Jazira i går.

Demonstranternas skärpte under gårdagen dessutom sina krav. Tidigare har man efterlyst reformer och ökad frihet – i går krävde man regeringens och president Bashar al-Assads avgång.

Obama kräver stopp på våldet

USA:s president Barack Obama fördömde de syriska säkerhetsstyrkornas attack mot sitt eget folk och anklagade al-Assads regering för att söka stöd hos regimen i Iran.

– I stället för att lyssna till sitt eget folk skyller president al-Assad på utomstående samtidigt som han söker Irans hjälp att förtrycka Syriens folk på samma brutala sätt som använts av hans iranska allierade. Detta fruktansvärda användande av våld för att trycka ner protesterna måste få ett slut omedelbart, sa Obama bland annat i ett officiellt uttalande från Vita Huset.

De syriska demonstranterna krävde i ett gemensamt uttalande att det styrande Baathpartiets maktmonopol avskaffas och att ett demokratiskt flerpartisystem införs. Man krävde även att politiska fångar friges och att de statliga säkerhetsstyrkorna - den sittande regeringens främsta maktverktyg - upplöses.

Tipsa | Aftonbladet
Publisert: