Eldstormen mot polisen

Publicerad:

NYHETER

• Här är förorten där det är krig varje natt
• ”Kom hit när det är mörkt, så får ni se”

1 av 6 | Foto: Foto: PETER OLAUSSON/SCANPIX
De senaste nätterna har det brunnit i Västra Frölunda i Göteborg. ”Jag vet inte varför. Det har pratats om att det handlar om ilska mot polisen”, säger Mats Palmgren på polisen i Storgöteborg. I förorten Backa har ungdomar bränt bilar, kastat sten och brandbomber. ”Det handlar om revir”, säger insatschef Tommy Johannesson.

BACKA. Blåljusen drar förbi oss i hög fart.

Någon har ringt polisen från området Backa i Göteborg. Fyra, fem polisbilar kör dit – det är ett grannbråk.

Med upploppen dagen före tar polisen inga risker.

Måndag, morgon.

Klockan är strax efter 03.30 den 4 april när larmet från klädes­butiken på Exportgatan kommer. Inbrottstjuvarna har setts lämna butiken på mopeder och en polispatrull tar upp jakten.

I en rondell, några hundra meter från klädesbutiken, kör polisbilen in i mopeden bakifrån, den välter och en av de två personerna som färdas på den skadas så illa att ambulans tillkallas. Mannen som kör mopeden lyckas fly till fots. Kvar lämnar han sin kompis – och stöldgodset.

När den skadade, en 20-årig man, får vård av ambulans­personalen dyker två gängmedlemmar upp. De uppträder hotfullt och polisen tvingas använda hundar för att få dem från platsen.

– Om polisen fortsätter köra på oskyldiga kommer det börja brinna, säger en av dem.

Det tar inte mer än 20 timmar innan rökpelare ses över Backa.

– Vad fan har jag gjort dem?

Ingenting.

Orden är 19-årige Johans. Dagen efter bränderna gick han ut på parkeringen – där hans ögonsten, en topprenoverad Volvo 740, stod parkerad. Kvar fanns ett vrak.

– Den var helt utbränd. Helt förstörd. Ingenting, förutom några verktyg i bakluckan, gick att rädda.

Han säger att han blev arg och ledsen. Inte för pengarnas skull, utan för att det var hans käraste ägodel, som han lagt åtskilliga timmar på att renovera.

– Och de bara förstör den – tänder eld på den – utan anledning. Idioter.

Måndag, kväll.

Två personer, som beskrivs som gängmedlemmar, drar vapen mot en väktare vid Selma Lagerlöfs torg. De tvingar honom att lägga sig på marken och tänder eld på hans väktarbil – som hämnd för det som hände 20 timmar tidigare, säger de.

Polisen larmas och när de kommer till platsen möts de av ett tjugotal maskerade ungdomar, beväpnade med stenar som de kastar mot polisbilen.

En timme senare kommer nästa larm – två bilar har satts i brand på en parkeringsplats några hundra meter från torget. När polisen kommer fram står gänget på parkeringsplatsen – men ingen grips.

– Det är klart att man är vaksam.

Väktarna som jobbar i Backa-området är fler än vanligt. Ingen kör ensam. Bilarna kör runt två och två. Det kostar, övertid och energi.

Dygnet runt cirkulerar de i området. Flera platser, som polisbyggnader, hålls under extra uppsikt.

– Stämningen är pressad just nu.

Tisdag, kväll.

En polispatrull konfronteras vid 21-tiden på kvällen av sex, sju gängmedlemmar på Selma Lagerlöfs torg. Gänget uppträder hotfullt och säger bland annat: ”Kom in i Backa när det är mörkt så ska ni få se, era djävlar”.

Vid 22.30-tiden kommer ett samtal till polisen om att en samling ungdomar laddar med stenar vid Tuve torg. Ytterligare samtal kommer in till polisen om att det skjuts med luftgevär, är bråk, och körs fort. Polisen misstänker att gänget försöker lura in patrullerna i en fälla för att överfalla dem.

– Det handlar om revir.

Polisens taktik är att synas. De patrullerar gatorna i Backa, med polisbilar, bussar och till fots. Trots att deras närvaro kan provocera gänget, och utlösa bråk, är det inget alternativ att hålla låg profil.

– Området får inte bli deras revir. Vi kan inte ge dem det och därför måste vi vara närvarande, säger polisens insatschef Tommy Johannesson.

Tisdag, natten mot onsdag.

Strax efter midnatt kommer ett larm om att flera bilar brinner på Litteraturgatan. En civil patrull skickas för att kontrollera bilbranden. När de kör över ett krön möts de av ett trettiotal maskerade ynglingar som attackerar dem med stenar och poliserna tvingas fly.

Ett stort antal polispatruller kallas till platsen, bland annat piketen. Ytterligare bilar sätts i brand av gängmedlemmarna och vid Hjalmars grill väntar gänget, beväpnade med stenar och brandbomber, på att polisen ska komma.

I stället för att ingripa avvaktar polisen – och sätter upp väg­spärrar in till Backa. Inne i området sätts fler bilar i brand och gänget kastar brandbomber på privat­bilister som tvingas fly ut ur området.

När polisen slutligen ger sig in i området flyr gänget in bland husen – ingen kan gripas.

Senare under natten tar sig någon in på polisens inhägnade parkering och slår sönder flera polisbilar. En av dem sätts i brand.

Det lugnar ner sig i Backa, även om stämningen är spänd. När Aftonbladet helgen därpå besöker området syns fortfarande spåren av bränderna. Glaskross och sot. Men vraken har forslats bort.

Vid Hjalmars grill står flera polisbilar. De kontrollerar fordon, förarna får visa körkort och blåsa.

När solen går ner börjar det röra sig mellan husen. På övergångsstället vid infarten till området går en ung man i luvtröja sakta över vägen när vi stannar för att släppa över honom. Han tittar in i vår bil, antecknar registreringsnumret.

– Gänget har koll på vilka som hör hemma i ”deras” område, säger insatschefen Tommy Johannesson.

När vi träffar honom på lördagskvällen är han tydlig.

– Vi vill inte ha er här. Ni kan råka illa ut. Var försiktiga.

Klockan är 20.30. Vi sitter i vår bil vid en av infarterna till Backa. Då kommer först en polisbuss med blåljus och kör in i området, sedan en till. Och en vanlig polisbil.

Inne bland husen, på en vändplats, är stämningen upphetsad.

– En skärmytsling, säger polisen.

Gängrelaterat?

– Nja.

Det stannar där.

Inga bränder, inga konfrontationer.

– Det har varit lugnt några dagar nu. Vi hoppas det håller i sig.

De som bor i Backa har samma förhoppning. Men de är oroliga.

– Man vet aldrig vad som kan hända, eller när. Det gäller att vakta sin rygg, säger en boende.

Lugnet i Backa har hållit i sig.

Men förra veckan brann tre bilar i Bergsjön och poliser attackerades med stenar. Och de senaste nätterna har det brunnit i en annan del av Göteborg – Västra Frölunda.

– Jag vet inte varför det brinner i Västra Frölunda. Det har pratats om att det handlar om ilska mot polisen, säger Mats Palmgren, biträdande chef för polisen i Storgöteborg.

Personligen tror han på en enklare förklaring.

– Jag tror inte att de vill vara sämre än ungdomarna i Backa. Det är ju så lagom kul.

Fotnot: Johan är ett fingerat namn.

Publicerad: