Nyheter

”Ofta äter jag bara knäckebröd och nudlar”

NYHETER

Madeleine Hermansson, 29, Uddevalla.

Utförsäkrad sedan två år, lever på socialbidrag. Efter att räkningarna är betalda lever Madeleine enligt egna uträkningar på 100 kronor per dag. Det ska räcka till mat, mediciner, läkarbesök och annat nödvändigt. Hon lider av psykisk ohälsa.

– Jag har inte råd med något annat än det absolut nödvändigaste och ofta äter jag bara knäckebröd och nudlar. Det blir ett utanförskap för jag kan aldrig vara med och göra någon aktivitet med andra. Då blir det ofta att man tvingas sitta hemma själv. Ibland känns det som jag inte har någon framtid men jag vill inte ge upp. Jag bär på en inre styrka men jag vet inte var den kommer från.

”Blir oerhört stressad av att snart bli utförsäkrad”

Mikael Hallberg, 53, Falkenberg.

Flera olika diagnoser, sjukskriven sedan 2006. Har bland annat onormalt låga nivåer

av tillväxthormoner. Medicinskt är han färdigbehandlad för detta – men utan förbättringsresultat. Nu i juni blir han utförsäkrad.

– Min situation är oförändrad men nu ska jag ändå ut ur systemet. Läkarna skriver att jag inte alls bör gå tillbaka i jobb utan ska förtidspensioneras på grund av min situation. Jag blir oerhört stressad av att jag vet att jag snart blir utförsäkrad.

Mina sjukdomar beror på stress, det här gör det inte alls bättre. Ibland kan jag vara aktiv några timmar men därefter tar det lång tid att ladda mina batterier igen. Dagen efter får jag alltid betala.

”Jag orkar inte, hälsan blir sämre av det här”

Anette Ivarsson, 47, Karlstad.

Sjuk sedan tio år, bland annat lider hon av kronisk värk i hela kroppen.

1 november 2010 blev hon utförsäkrad – trots läkarintyg om ”absoluta hinder för arbete”. Anette beskriver sitt liv som ett helvete.

Ökad oro och stress i den ständiga jakten på pengar till mat och medicin – och för att försörja sina barn.

– Jag orkar snart inte längre, hälsan blir

bara sämre av det här. Det känns som att jag kommer krascha totalt. Det är fruktansvärt. Ingen blir friskare av det här systemet. Jag är besviken och vill att regeringen stoppar det här nu.

”Nu tar man ingen hänsyn till individen”

Birgitta Ågren, 49, Gävle.

Utförsäkrades i juni förra året. Allt började när hon var 27 år och skadade sig vid ett lyft av en patient då hon jobbade som undersköterska. Arbetsskadan har därefter utvecklats till fibromyalgi. Läkare anser att hon är helt arbetsoförmögen. Men inte Försäkringskassan.

Under knappt tre månader fick hon ingen

ersättning alls i väntan på beslut. Vänner och släkt har ställt upp med pengar. Liksom kyrkan.

– Systemet är så fel nu. Det var inte optimalt förut heller men nu tar man ingen som helst hänsyn till individen. Vi är bara staplar i statistiken. Utan vänner och kyrkan hade jag aldrig

klarat av det här.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

LÄS VIDARE

Långvarig smärta – kan vara fibromyalgi