Nyheter

Värmebölja – och bara ben på jobbet

avStaffan Dickson

Med den plötsliga värmeböljan kommer också den årliga diskussionen om shorts på jobbet.

Är det okej med ett par bara mansben på kontoret?

De senaste dagarnas fina väder har fått många att ömsa skinn och kasta av sig ett lager kläder. I parker och vid badplatser visas kroppar i alla tänkbara former upp för förbipasserande. Men vad gäller egentligen på jobbet? Är det okej att klä av sig om man jobbar på kontor?

– Jag tycker att det säger sig självt att man inte kan ha shorts när man jobbar på kontor. Det handlar om respekt mot sina kunder och kollegor, säger Daniel Lindström, modechef på tidningen Café.

Dressat i Milano

Men det finns undantag. Shorts i urbana miljöer må ha dåligt rykte i Sverige, men annat är det på sydligare breddgrader.

– I till exempel Milano ser man väldigt många män med shorts som ändå ser väldigt eleganta ut. De kan kombinera ett par dressade shorts med kavaj, slips och finskor, säger Daniel Lindström.

Skulle inte ha shorts på ett viktigt möte

Han ställer sig dock tveksam till att det skulle kunna fungera i Sverige.

– Jag tror inte riktigt att vi är redo för det. Det är en annan kultur här där vi framförallt förknippar shorts med semester. Och det är antagligen därför vi reagerar så mycket när vi ser ett par shorts på jobbet – oavsett om de är dressade eller drar mer åt badbyxehållet. Själv skulle jag inte ha shorts på ett viktigt möte, säger Daniel Lindström.

Hur är det för kvinnor då?

– Då är det givetvis en annan sak. Jag tror att det handlar mycket om att män gillar kvinnor i bara ben, men att kvinnor kanske inte gillar att se bara mansben alla gånger. Om man ser Sofi Fahrman i ett par jeansshorts tycker man ju bara att hon ser ut som "a million dollars".