Här slog han till mot 15 kvinnor

Av: Josefin Sköld

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

I dag åtalas Niklas Eliasson – Sveriges värste våldtäktsman genom tiderna

Det var rösterna i huvudet som sa åt honom att våldta.

I dag åtalas Sveriges genom tiderna värsta serievåldtäktsman Niklas Eliasson, 24, för 17 våldtäkter och överfall – som han har erkänt.

– Han känner stor oro inför att möta kvinnorna i rätten, säger hans advokat Margareta Arvidsson.

Han kom ofta på cykel. Tyst, utan ett ljud, kastade han sig över kvinnorna bakifrån. I polisrapporterna efteråt beskrevs våldtäkterna och överfallen som synnerligen grova.

I dag åtalas Niklas Eliasson, 24, för 17 överfall och våldtäkter på 15 kvinnor i Örebro.

Enligt advokat Margareta Arvidsson är han mycket lättad över att rättsprocessen är i gång.

– Han känner stor ångest och oro över vad han utsatt de här kvinnorna för och tycker att det känns bra att rättsprocessen är i gång. Han kommer att få läsa åtalet så snart åklagaren lämnat in det till tingsrätten, säger hon.

Våldtäkterna och överfallen Niklas Eliasson åtalas för sträcker sig sex år tillbaka i tiden. Han var bara 19 år gammal när han begick det första övergreppet, i april 2005.

”Han känner oro”

I polisförhör har han berättat hur ”röster i huvudet” sagt åt honom att våldta.

– Min klient insåg att han gjorde fel, men kunde inte motstå. Jag vet att han känner stor oro inför att möta kvinnorna i rätten, säger Margareta Arvidsson.

I Kriminalvårdens rapport beskriver Niklas Eliasson sig själv som en ensam, socialt isolerad människa. Han har aldrig haft en nära vän eller kärleksrelation. För att stå ut med sina psykiska besvär började han missbruka alkohol redan som tolvåring. Missbruket har sedan fortsatt med morfin, giftsvampar, hasch och cannabis.

Var alkoholpåverkad

– De intimitetsbrister som beskrivs här är typiska för serievåldtäktsmän. De vet att de gör fel, men flyr ofta in i ensamhet och missbruk för att försvinna från verkligheten – och på så sätt berättiga sitt agerande, säger Elisabeth Kwarnmark, psykolog som arbetat många år med sexualförbrytare.

Eliasson säger själv att han varit påverkad av alkohol vid tidpunkten för samtliga övergrepp.

”Han samlar oförrätter inom sig och när han blir berusad blir han också oerhört lättprovocerad. Han anser dock inte att brotten är alkoholrelaterade eftersom det är något i honom som drivit fram våldet”, står det i Kriminalvårdens rapport.

Spelade spel dygnet runt

I samband med det första våldtäktsförsöket började Niklas Eliasson också ägna allt mer tid åt datorspelet World of Warcraft. Han berättar själv hur han blev spelberoende och att han i långa perioder satt framför datorn dygnet runt – för att slippa sociala kontakter. Eliasson har genomgått en mindre sinnesundersökning som visar att han kan lida av en psykisk störning – både vid tiden för undersökningen och vid tiden för brotten.

Publicerad: