”Fler kvinnor borde jobba heltid”

Statsminister Fredrik Reinfeldt: Kvinnor borde göra karriär

Kvinnor jobbar för mycket i hemmet och för lite ute på arbetsmarknaden.

Det tycker Fredrik Reinfeldt som vill se fler av Sveriges kvinnor på heltidstjänster.

– Vi behöver skapa ett arbetsliv där vi kan uppmuntra kvinnor till att jobba mer. Göra karriär, säger han till DN.

Statsminister Fredrik Reinfeldt.
Statsminister Fredrik Reinfeldt.

Förra året arbetade 767 000 kvinnor i Sverige deltid.

Statsminister Fredrik Reinfeldt tycker att det är alldeles för många.

"En frihetsinskränkning"

I en stor intervju med Dagens Nyheter talar statsminister Fredrik Reinfeldt om att vi borde skapa ett samhälle där kvinnor avlastas i hemmet – så de kan jobba mer.

– En väldigt stor del av de kvinnor som arbetar jobbar deltid. Det återspeglar ett samhälle där kvinnor tar ett stort ansvar för oavlönat arbete i hemmet och balanserar det med att gå ned i arbetstid.

– Men det är många gånger inte bra för kvinnorna. Det kan leda till sämre pensionsutveckling och sämre möjligheter att stå på egna ben med en egen ekonomi. Det är en frihetsinskränkning, säger Fredrik Reinfeldt till Dagens Nyheter.

Måste inte baka bullar

Han säger att Alliansen jobbar med flera olika förändringar som ska göra att kvinnor lättare ska kunna arbeta på fulltid. Bland annat finns ett förslag om jämställdhetsbonusar, vilket innebär att de föräldrar som delar på föräldraledigheten får ett skatteavdrag, och en bra och kvalitativ förskola "så föräldrarna inte behöver sitta och oroa sig för barnen när de är på jobbet".

Även rut-reformer behöver växa, menar Reinfeldt.

Statsministern vill ha ett samhälle där man ska kunna köpa tjänster som man förut, och kanske fortfarande i dag, som kvinna tror att man måste utföra själv för att vara en bra mamma och fru.

– Kvinnor har trott att man måste stå och slita och baka bullar och tvätta och hålla ordning på alla matsäckar och inte glömma en enda träning. Men det är omänskligt i vår tid och med det tempo vi lever i, säger han till DN.

Publisert: