Annie Lööf kan bli uppsagd från sin lägenhet

Av: Anna Mi Skoog

Publicerad:

"Vi har inte aktualiserat frågan"

1 av 3 | Foto: Foto: KAI REHN
HEMMET I VÄRNAMO Blivande C-ledaren Annie Lööf är skriven i en hyresrätt här i Värnamo, trots att hon huvudsakligen bor med maken i en bostadsrätt i Stockholm.

Blivande C-ledaren Annie Lööf löper risk att bli av med sitt hyreskontrakt i Värnamo, efter Aftonbladets avslöjande.

Hyresvärden har juridisk rätt att säga upp en hyresgäst som inte har behov av sin bostad.

Aftonbladet skrev i dagarna om Annie Lööf och hennes sluga bostadsklipp – hon är skriven i en hyresrätt i Värnamo, trots att hon huvudsakligen bor med maken i en bostadsrätt i Stockholm. På det sättet kan hon kvittera ut cirka 50 000 kronor om året från riksdagen i skattefria kostnadsersättningar.

Men arrangemanget gör att Annie Lööf riskerar att bli av med sitt kontrakt. Det säger Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, till tidningen Hem & Hyra.

"Risk att hon blir uppsagd"

– Om värden inte vill att hon ska bo kvar finns det en risk att hon blir uppsagd. Det man då tittar på är var hon har sin permanenta bostad, varför hon vill ha kvar lägenheten i Värnamo och så vidare. Att hon har ett socialt liv i Värnamo spelar ingen roll, säger hon.

Men det finns inget förbud mot att ha många hyresrätter.

– Det krävs alltså att värden säger upp henne för att hon ska bli av med lägenheten. En del värdar har inget problem med att hyresgästerna inte vistas särskilt ofta i sina lägenheter, tillägger hon.

"Krävs särskilda skäl"

Annie Lööfs hyresvärd i Värnamo är HSB Gambrius.

De har hittills inte funnit skäl att säga upp en hyresgäst för att han eller hon vistas för lite i sin lägenhet.

– Då ska det finnas särskilda skäl, som att grannarna eller fastigheten lider skada för att en hyresgäst inte ser efter lägenheten. Men vi har inte aktualiserat frågan, säger Rolf Lind, kommunikationschef.

Fastighetschefen, Mikael Carlsson avböjer helt att kommentera Annie Lööfs hyreskontrakt.

Inga lediga centrumlägenheter

När hyresvärdar sagt upp hyresgäster för att de inte nyttjar sina lägenheter har det många gånger skett för att det varit brist på bostäder i ett område.

I HSB Gambrius bestånd finns enligt företagets hemsida inga lediga lägenheter i Värnamo centrum, där Annie Lööfs lägenhet ligger, och bara fyra lediga på orten.

– Men vi har ingen kö till våra bostäder, säger Rolf Lind.

Ska finnas behov

Tv-profilen Siewert Öholm förlorade 2009 en tvist mot hyresnämnden i Göteborg mot sin hyresvärd, som inte ansåg att han behövde bostaden.

Hans Henriksson, hyresråd vid hyresnämnden i Göteborg kommenterade beslutet i en artikel i Hem & Hyra:

– För att man ska anses behöva en övernattningslägenhet ska man ha behov av den nästan halva veckan – och i alla fall inte så lite som Siewert Öholm har sagt att han använder sin. I botten finns en bostadssocial tanke om att bostäder ska användas av dem som behöver bo permanent.

– Någonstans finns det väl en gräns. Men det är en bedömning som varje enskild hyresnämnd får göra, säger Rolf Lind.

Publicerad: