Nyheter

”Det är ett demokratiskt skämt”

Av: 

Mikael Stengård

NYHETER

Bodström jämför S-valet med Sovjet

Thomas Bodströms nya bok har rört upp en storm inom Socialdemokraterna.

I dag jämförde den före detta justitieministern partiets utnämning av

ny partiledare med ”sovjetmetoder”.

– Det är ett demokratiskt skämt, säger Bodström.

dementerar inte Thomas Bodström låter hälsa via sin pressekreterare att han inte vill uttala sig förrän han läst Eva Franchells bok.
dementerar inte Thomas Bodström låter hälsa via sin pressekreterare att han inte vill uttala sig förrän han läst Eva Franchells bok.

Thomas Bodström nya bok ”Inifrån – makten, myglet, politiken” släpptes i dag i bokhandlarna. Men i går kom den ut till journalisterna och redan nu har boken väckt starka känslor i det socialdemokratiska

partiet.

Bodström hävdar bland annat att Mona Sahlins avgång föregicks av en kupp, ledd av bland andra Håkan Juholt, Helene Fritzon och Morgan Johanson.

Han skriver också att Juholt är ett ”osäkert kort” och han kritiserar hårt valprocessen av ny den nya S-partiledaren.

Gav tillbaka

I dagens Aftonbladet anklagar Helene Frtizon och Morgan Johanson Bodström för att ljuga.

”Thomas Bodströms beskrivning av vad som hände i höstas är grovt felaktigt. Någon kupp var det sannerligen inte. Han ägnar sig bara åt att spekulera om sådant han hört i andra eller i tredje hand”, skriver de två.

På en presskonferens i dag gav Bodström tillbaka. Han påminde sina partikamrater om att det ”faktiskt finns telefon och mejl i USA” och han anklagade bland annat valprocessen av ny partiledare för att vara ”stalinistisk” och jämförde den med ”sovjetiska metoder”.

– Spelet pågår bakom kulisserna tills det bara finns en kandidat kvar att rösta på. Det är ett demokratiskt skämt som vi tidigare har sett prov på i Sovjet.

Kritiserar det egna partiet

Bodström föreslår i stället att S ska lära sig av Miljöpartiet som valde nya spårkör på sin kongress i helgen.

– Från Miljöpartiet kan vi lära oss att det inte är farligt att säga att man vill bli partiledare. S måste ta tag i den här jantelagen som har sitt ursprung i partiet. Det är bara larvigt att folk vill bli partiledare, men inte kan säga det.

Att Bodström så hårt kritiserar det egna partiet kan försämra hans chanser att återkomma till politiken, sa han på presskonferensen.

– Jag har inga tanker på att komma tillbaka och har inga positioner att förlora. Men det är viktigt att ha den här diskussionen nu. Jag skulle aldrig ha skrivit den här boken precis före ett val, då skulle diskussionen kunna skada paritet.

Fått en del erbjudande

Enligt Bodstöm har han fått en del erbjudanden från annat håll som han nu ska fundera på.

– Nu reser jag tillbaka till USA för att fundera på dessa och återkommer till Sverige vid midsommar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert: