Svenska jägare slagna blodiga

NYHETER

Attackerades av mobb under jaktresa i Tunis

TUNIS/STOCKHOLM En grupp svenska jägare har attackerats av en mobb i Tunis.

Männen misstogs för att vara milismän och blev misshandlade.

– Det var slag och sparkar, säger Erik Eckhardt från företaget Svenska jaktresor

Först rapporterade nyhetsbyrån Reuters att svenska pass tagits från misstänkta personer efter skottlossning utanför oppositionens högkvarter. Innan dess kom ett uttalande från oppositionen om att polis och militär hade stoppat beväpnade utländska män. Det ska ha rört sig om svenska jägare som misshandlats av en mobb.

Nio blev misshandlade

Erik Eckhardt äger företaget Svenska jaktresor som ordnat turen i Tunisien. Enligt honom var det nio personer ur 13-mannalaget som stoppades och blev misshandlade.

– Det var människor ur något medborgargarde som tog jägarna för krypskyttar och hoppade på dem. Sedan kom polisen och räddade dem. Polisen gav dem först en släng av sleven också, men det var inte alls så farligt, säger Erik Eckhardt till Aftonbladet.

Tre jägare ur laget hamnade hos militären i stället för på polisstationen. Dem har Erik Eckhardt inte kontakt med.

– Jag hoppas få återknyta med dem i morgon.

Är du orolig för dem?

– Nej, jag tror att de har det bra.

Hur pass skadade är ni?

– Alla blev skadade, men ingen fick livshotande skador. Det var slag och sparkar, så männen har ömmande leder och sönderslagna glasögon, säger Erik, som själv lyckades undan att bli misshandlad.

Han fortsätter:

- Polisen har bett om ursäkt femtielva gånger.

Nu har man på Svenska jaktresor beslutat sig för att ställa in jaktresor till Tunisien framöver.

Skärper rekommendation

UD ändrade på söndagen sin reserekommendation från "icke nödvändiga" resor till att helt avråda från alla resor.

– Det är en skärpning av vår bedömning, säger UD:s kommunikationschef Cecilia Julin till TT.

Det pågick på söndagseftermiddagen skottväxling utanför presidentpalatset i Tunis. Enligt militärkällor var det militären och medlemmar i den förre presidentens egna säkerhetsstyrka som utväxlade eld, rapporterar Reuters.

Försöker skydda sig

Under söndagen har tystnaden i Tunis gång på gång brutits av uppblossande stridigheter.

Nu gör människor allt för att skydda sig själva och sina kvarter från beväpnade milisgrupper som tar lagen i egna händer.

Både i centrala Tunis och flera förorter bygger invånarna barrikader av järnskrot för att hindra ovälkomna att ta sig in.

– Vi litar inte på polisen och räknar inte med att de kan skydda oss. De har skjutit ihjäl 60 personer de senaste veckorna, säger Akrout Riadh som Aftonbladet möter på en kaffebar i centrala Tunis.

Misstänksam polis

Poliserna litar i sin tur inte på någon. Alla bilar söks igenom efter vapen och sprängämnen.

Aftonbladet stoppades flera gånger under dagen av poliser som kräver att se id-kort och även granska innehållet på kamerornas minneskort.

Efter flera dagars blockader börjar såväl bränsle som livsmedel att sina i huvudstaden, vilket leder till långa köer utanför de få affärer som fortfarande håller öppet.

Under söndagskvällen rapporteras det om uppblossande strider mellan militären och milisstyrkor trogna ex-presidenten Ben Ali. En kraftig lukt av brandrök la sig över Tunis och flera militärhelkoptrar cirkulerade runt staden.