Oslo lamslaget efter attackerna

”Vi trodde det var ett åsknedslag”

OSLO. Centrala Oslo är lamslaget efter terrorbomben.

Förödelsen runt regeringskansliet är enorm, restaurangerna är igenbommade och de flesta håller sig hemma.

– Man ska inte låta sig skrämmas, säger Geir Holum, 54, från Oslo.

Aftonbladets team besökte centrala Oslo under natten till lördagen.

Paradgatan Karl Johan, som vanligtvis sjuder av liv, är nästan öde.

Välkända butikskedjor har fått sina skyltfönster krossade av den enorma tryckvågen från explosionen och glassplitter täcker stora delar av gatorna. McDonald's, uteserveringar och nattklubbar – allt är stängt. Tungt beväpnad polis patrullerar med fingret på k-pistens avtryckare.

Okända pratar med varandra

Nyfikna går fram till avspärrningarna och tar bilder. Stämningen är dämpad och okända tar kontakt med varandra på gatan för att prata om tragedin.

Oslobon Geir Holum tycker om att promenera på Karl Johan. I kväll är inget undantag.

– Man ska inte låta sig skrämmas. Men visst är det som hänt väldigt skrämmande. Jag såg det på tv och trodde först inte att det handlade om Oslo. En våg av känslor sköljde genom kroppen. Det är ofattbart att en bomb small av ett par hundra meter från där vi står nu, säger han.

”Trodde det var åsknedslag”

Tiotusentals svenskar finns i Oslo.

– Vi befann oss 1,5 kilometer härifrån när det small. Vi kände tryckvågen och trodde först att det rörde sig om ett åsknedslag eller liknande. Det är overkligt. Vi står på en gata där det brukar vara fullt av folk. Nu är det helt öde, säger Jonas, 33, från Stockholm som har sällskap av Malin från Mellerud.

Publisert: