Så blev han en terrorist

Uppdaterad 2011-07-26 | Publicerad 2011-07-25

Anders Behring Breivik bodde hos sin mamma – för att spara till massakern

OSLO/STOCKHOLM. Han såg sig själv som en riddare som skulle rädda Europa.

Genom blod, hat och massakrer.

Så här blev Anders Behring Breivik den värsta terroristen i Norden i modern tid.

Poliserna från den norska insatsstyrkan har just kommit till Utøya. Det är fredag klockan 18.35 och Anders Behring Breivik, 32, lägger ner sina vapen.

I en och en halv timme har han sökt igenom ön för att skjuta ihjäl flickor och pojkar från Arbeiderpartiets ungdomsförbund.

En efter en, med två kulor var.

Han ska ha jublat för sig själv under tiden, men nu är det över.

Terrordådet, som han planerat i nio år, resultatet av ett länge uppdämt hat, är genomfört.

■ ■ ■

Bara någon timme före bomben sprids en märklig text på internet. Den heter ”En europeisk självständighetsförklaring” och är skriven på engelska.

Författaren kallar sig Andrew Berwick, men norsk polis är övertygad om att han i själva verket är någon annan: Anders Behring Breivik.

Dokumentet ska ha tagit minst tre år att skriva. Anders Behring Breivik kallar sig ”tempelriddare” och påstår sig ha hemliga allierade runt om i Europa.

Han varvar klassiska konspirationsteorier med avsnitt om filosofi och historia som ser ut att vara hämtade ur skoluppsatser.

Detaljerade instruktioner hur man tillverkar en bomb blandas med information om vilket ölmärke han gillar och att han har haft sex i Östeuropa.

Bara en sak lyser tydligt genom de 1 518 sidorna: hatet mot islam. Och de norrmän som han menar stödjer invandringen, den ”kulturmarxistiska eliten”.

Behring Breivik manar kristna till krig mot islam. Han gör ingen skillnad på extrema islamister och vanliga muslimer.

”De moderata muslimerna vill redan eller kommer att vilja efter lite religiös omskolning mer eller mindre samma saker som islamisterna.”

Dokumentet avslutas av en dagbok som sträcker sig nio år tillbaka i tiden. Först övergripande med stora hopp i tiden och sedan, från den 2 maj till den 22 juli i år, detaljerad.

■ ■ ■

Anders Behring Breivik föddes den 13 februari 1979. Hans föräldrar separerade tidigt och han växte upp i stadsdelen Skøyen i västra Oslo tillsammans med sin ensamstående mor.

Familjen hade det svårt.

– Han bodde nära oss andra. Trots det var det aldrig tal om att någon skulle få komma hem till honom, säger Caroline Fronth, 32.

Hon var klasskamrat fram till nian och vän under skoltiden.

– Anders var snäll. Han talade aldrig illa om andra och mobbades inte. Han försökte få vänner och bli populär, men det var svårt.

Enligt Caroline Fronth gjorde han allt för att efterlikna de tuffare killarna.

– Han började lyssna på hiphop och hålla på med graffiti. Han ville vara som dem. Bo i ett fint hus. Ha pengar och status.

Ändå hade han svårt att få vänner.

– Jag tror aldrig någon riktigt tog honom på allvar, vare sig under lektionerna eller utanför skolan.

Kristin Raustøl Lindstrøm gick även hon i samma högstadieklass.

– Han var inne på hiphop, och pratade gangsta-språk. Han var bästa vän med en pakistanier. Jag är helt chockad att det var han som gjort det här. En lugn och smart kille. Det är helt obegripligt, säger hon.

■ ■ ■

I femtonårsåldern bröt han med hiphop-musiken. I stället gick han med i det invandringskritiska Fremskrittspartiets ungdomsförbund.

Varje gång frågan om invandring kom upp på politiska möten ska han ha börjat föra fram extrema åsikter.

– Du kan tänka dig känslan av att ha träffat en massmördare. Det är som att ha mött Hitler före andra världskriget. Jag har nästan inga ord för det, säger Jøran Kallmyr i Fremskrittspartiet.

På internet började Anders Behring Breivik också uttrycka sin avsky för muslimer och vänsterpolitiker. Särskilt Arbeiderpartiets ungdomsförbund.

”Vi kan inte acceptera att Arbeiderpartiet stöttar dessa våldsamma ”Stoltenberg-jugend” som systematiskt terroriserar politiskt konservativa”, skrev han på ett nätforum.

■ ■ ■

Anders Behring Breivik studerade vid Oslo handelsgymnasium och hade olika jobb. I tjugoårsåldern började han som kommunikatör på Telias cellcenter i Oslo. Hans gamla arbetskamrater beskriver honom som lugn och flitig.

År 2005 startade han i stället ett eget företag, inriktat på IT. Det upplöstes tre år senare. Nästa företag, kallat Breivik Geofarm, var inriktat på något helt annat.

Grönsaksodling.

Det var täckmanteln för att kunna köpa in stora mängder konstgödsel, som behövdes för att tillverka sprängmedel.

Någon inkomst har han inte haft de senaste fem åren. Däremot en registrerad förmögenhet på 390 000 norska kronor år 2009.

■ ■ ■

Hela tiden fortsatte han att skriva på sitt så kallade manifest, som han en dag planerade att sprida till omvärlden.

Där redogör han för hur muslimer ska angripas under ramadan och särskilda attacker ska riktas mot muslimska kvinnor. På så sätt räknar han med att kunna provocera fram motattacker och få våldsspiralen att accelerera.

”Genom dödliga och strategiska attacker (nålsticksattacker) kommer vi att få dem att starta våldsamma upplopp och olika former av jihad-aktiviteter i förtid.”

Anders Behring Breivik radar upp ”förrädarna” som förespråkar mångkultur. Politiker, konstnärer och industrichefer. Lärare, forskare, journalister och författare.

Alla förtjänar de att dö, enligt Anders Behring Breivik.

Han skriver hur attacker kan genomföras. Ord som i dag ter sig kusligt verkliga:

”Skapa och bär en replika av en polisuniform. (...) Det här kommer att skapa förvirring och tvekan när du stöter på fienden och bör ge dig 1-2 extra sekunder. Dessa extra sekunder kommer att ge dig kraften du behöver för att neutralisera det potentiella hotet (två skott i huvudet).”

Ett annat sätt är att infiltrera motståndaren:

”Att infiltrera fiendeorganisationer kan vara ett enkelt sätt att komma nära annars omöjliga mål (premiärministrar eller ministrar) eller att komma över deras program. Att få ett jobb på ett ungdomsläger knutet till det största politiska partiet är ett sätt.”

■ ■ ■

Omgivningen märkte att Anders Behring Breiviks politiska åsikter blev allt mer hatiska.

Själv påstår han att han ofta la band på sig för att inte avslöja hur långt han var beredd att gå. Och när han var hembjuden till en kompis vars flickvänner hade vänsteråsikter sa han ingenting.

Anders Behring Breivik var aktiv på flera främlingsfientliga forum – bland annat registrerade han sig på ett nazistiskt nätforum där han publicerade 75 inlägg.

Han kallade sig själv för nationalist och propagerade bland annat för att starta en antimuslimsk rörelse i Norge.

– Han lever i en idévärld där en slags vänsterkonspiration styr varenda del av landet. Och i den säljer politikerna ut Norge till förmån för en islamisering där allt det norska försvinner och folket är på väg att bytas ut mot muslimer, säger Daniel Poohl, chefredaktör på den antirasistiska tidskriften Expo.

Behring Breivik var även verksam på Facebook. Svenska Camilla Rågfors fick för två år sedan en vänförfrågan från honom som hon accepterade.

– Det var för att jag då var medlem i Sverigedemokraterna, det råder det ingen tvekan om, säger hon.

Anders Behring Breivik var en tyst och passiv Facebook-användare.

– Han skrev ingenting. Han gjorde inget väsen av sig. Det var så man började undra vad det var för fel på honom.

Mot slutet av slutet av 2010 ebbar nätaktiviteterna ut. Behring Breivik tystnar. Manifestet är skrivet och det är dags att ta nästa steg.

Att förbereda terrordådet.

■ ■ ■

Anders Behring Breivik hade lärt sig att skjuta under värnplikten i det norska försvaret. I augusti åkte han till Prag för att köpa vapen. Han hoppades få köpa en AK-47:a och ett granatgevär, men misslyckades.

I stället reste han hem till Norge och utnyttjade sin vapenlicens för att komma över ett jaktgevär. För att få köpa en pistol var han tvungen att gå med i en skytteklubb.

■ ■ ■

Länge bodde Anders Behring Breivik hemma hos sin mor. För att spara pengar till attentatet, uppger han själv. Men han kunde inte bygga bomben hemma i hennes Oslolägenhet.

I början av maj flyttade han till en enslig gård i Rena, fjorton mil nordost om Oslo.

– Jag minns att han kom och presenterade sig i våras. Då berättade han att han skulle ha odlingar på gården och driva jordbruk. Men det har han aldrig gjort, säger grannen Anne Pedersen.

Hon beskriver Anders Behring Breivik som blyg och artig.

– När jag träffade honom sa han att han skulle bo ensam på gården. Han har varit synlig i byn, men inte utmärkt sig på något sätt.

Han skyllde på att han spelade dataspelet ”World of warcraft” för att vänner och familj inte skulle komma på besök. Rädslan för att bli upptäckt förföljde honom. Den 21 maj kom han hem och såg att dörren till ladan var öppen:

”Någon var här! (...) Jag gick in i huset, tog upp min Glock och sökte igenom huset och ladan. Ingenting, jag letade efter bevakningsutrustning, ingenting...’”

Han beskriver sina vedermödor i detalj. Besväret med att bygga bomben. Irritationen över störande grannar.

Träningen, hur han tog anabola steroider och andra preparat för att bli större och mer uthållig.

”Jag har mer eller mindre en perfekt kropp just nu och jag är gladare än vad jag någonsin varit tidigare.”

Den 13 juni tog han sig till en ensligt belägen plats för att provspränga en bomb.

”BOOM! Detonationen var framgångsrik!!! Jag åkte snabbt från platsen för att undvika potentiellt oönskad uppmärksamhet från folket i närheten.”

■ ■ ■

Dokumentets sista sidor pryds av några bilder på Anders Behring Breivik själv, där han blickar ner på betraktaren.

”Jag tror att det här blir mitt sista inlägg. Det är nu fredagen den 22 juli, 12.51.”

Han spred texten på internet. Sedan beslutade sig terroristen Anders Behring Breivik för att träda in i historien. Spränga regeringsbyggnaden, döda minst 93 människor, bli ett helt lands mardröm.

Han skriver att han inte hade något emot att bli gripen:

”Ditt rättsfall kan ge dig en talarstol för hela världen.”

I dag hålls häktningsförhandlingar i Oslo tingsrätt. Anders Behring Breivik kräver öppna dörrar.

Terrordådet, de döda ungdomarna, ska ge hans hatiska tankar all uppmärksamhet de kan få.