Beskedet: Vill ha sänkt skatt

avErik Melin, Staffan Dickson

Fredrik Reinfeldt (M) höll i dag sitt årliga sommartal – även om vädret på Värmdö mer påminde om höst.

Statsministern menar dock att vi snart kan gå mot en ny vår och talade bland annat om fortsatta skattesänkningar.

– Vi har lovat väljarna detta, sa han.

Klockan tolv i dag inledde Fredrik Reinfeldt sitt sjunde sommartal som statsminister i ett regnigt Gustavsberg på Värmdö utanför Stockholm.

Efter att kort ha berört konflikten i Egypten gick han vidare till att tala om Moderaternas tidigare utlovade satsningar på sänkta skatter, bland annat ett femte jobbskatteavdrag på tolv miljarder.

Reinfeldt vill även se sänkt skatt för pensionärer och att den nedre brytpunkten för statlig skatt höjs. Totalt skulle satsningarna kosta 16 miljarder kronor.

– Det är bra för jobben, det är riktat för vanligt folk och det stärker Sverige i en långdragen lågkonjunktur som påverkar svensk ekonomi, sa Reinfeldt om satsningarna.

– Vi har den märkliga idén att vi gör det vi har lovat väljarna, sa han.

Skyltattack på Löfven

Statsministern plockade sedan fram skyltar för att tydliggöra att huvudmotståndaren Stefan Löfven, enligt Reinfeldt, missförstått Moderaternas satsningar på jobbskatteavdrag. Enligt M-ledaren säger Löfven att de framför allt gynnar tre procent av befolkningen som tjänar över 60 000 kronor i månaden.

– Det här är det Sverige Stefan Löfven talar om, det här är de som tjänar mer än 60 000, sa Reinfeldt och höll upp en liten röd ”tårtbit”.

– Det här är de jag pratar om, sa han sedan och höll upp en stor blå cirkel med texten "Mer kvar av lönen” som skulle representera övriga 97 procent av befolkningen.

”Väl förberedda”

På en pressträff på båten M/S Riddarfjärden inför talet berörde Reinfeldt valet 2014 och de olika regeringsalternativen.

– Vi hoppas att när valdagen kommer, ser väljarna att här finns ett väl föreberett regeringsalternativ, sa Reinfeldt om Alliansen och passade samtidigt på att dela ut en känga till den ”oförberedda oppositionen”.

Reinfeldt talar bara dagar innan Moderaterna och de andra Allianspartierna möts i Harpsund för att prata om höstbudgeten.

Före talet vaknade Reinfeldt upp till negativa siffror i Aftonbladet/United Minds senaste opinionsundersökning.

I mätningen noteras partiet för ett rejält tapp: minus 1,3 procentenheter, ned till 24,5 procents stöd.