”SD:s kvinnoförbund tillkom efter en kupp”

Av: Josefin Sköld

Publicerad:
Uppdaterad:

Riksdagsledamoten Anna Hagwall kritiska mejl till partisekreteraren Björn Söder

1 av 2

Riksdagsledamoten Anna Hagwall kämpade länge för att få starta ett kvinnoförbund inom SD.

Men intresset fanns inte - förrän det statliga bidraget blev aktuellt.

"Sverigedemokraternas kvinnoförbund tillkom efter en kupp", skrev Anna Hagwall i ett kritiskt mejl till partisekreteraren Björn Söder.

Hösten 2010 ansökte Sverigedemokraterna om statligt bidrag för ett kvinnoförbund. Att ett sådant plötsligt bildats kom som en stor överraskning för Anna Hagwall, nu riksdagsledamot i SD, som då engagerat sig länge för att organisera just ett kvinnoförbund. Men intresset från partitoppen var minimalt.

Våren 2011 skrev hon ett kritiskt mejl till partisekreteraren Björn Söder. Innehållet publicerades i juni samma år på en blogg.

"Under valrörelsen på våren 2010 har jag påpekat för vår partiordförande vikten av satsning på våra kvinnliga väljare, dock utan bifall".

När ansökan skickats in gjorde SD allt för att hålla Anna Hagwall utanför styrelsen. Anledningen var att det trodde att hon skulle "obstruera och tjafsa om både pengar och verksamheten".

”En kupp”

Anna Hagwall fanns inte heller med i det första förslaget till styrelse. I mejlet till Björn Söder skrev hon:

"Efter partiets riksdagsinträde ändrades inställningen till ett kvinnoförbund för nu fanns det möjlighet att få statligt stöd. Helt plötsligt var vi precis lika föraktfulla mot skattebetalarnas pengar som andra organisationer vi kritiserat för slösaktighet tidigare".

Hagwall avslutar mejlet:

"Sveriges nyaste kvinnoförbund, Sverigedemokraternas kvinnoförbund, tillkom efter en kupp. Hoppas Björn Söder vaknar och ogiltigförklarar hela processen".

Publicerad: