Nyheter

Anklagade tiggare för rån – blev själv brottsmisstänkt

Av: 

Mira Micic

43-årige Krasto brukar sitta och tigga på samma ställe vid Kungsportsbron. Han blev anklagad för rån och greps av först av polisen för att sedan släppas. Nu är anmälaren misstänkt för brott.

Foto: HENRIK BJÖRNSSON/GP

NYHETER

Tiggaren greps efter att moderatkvinnan anklagat honom för rån.

Och släpptes när polisutredningen visade att han var oskyldig.

Nu misstänks kvinnan för tre brott.

För en vecka sedan polisanmälde moderatkvinnan att en tiggare attackerat och rånat henne vid Bältespännarparken i Göteborg. Enligt henne tog han 7 000 kronor och andra värdesaker.

Hon pekade ut den 43-årige Krasto, som brukar sitta och tigga på samma ställe vid Kungsportsbron. Han greps av polisen.

Samma dag skrev kvinnan ett flertal inlägg på nätet där hon beskrev rånet och hur dåligt hon mått efter det. Bland annat skrev hon: "… bestämt mig om jag får bli kandidat för M så skall trygghet och säkerhets arbete med direkt och åtgärdas fullt ut!!"

Utredningen friade tiggaren

Men när utredningen började fick det hela en annan vändning.

I förhör uppgav kvinnan, som kandiderar för Moderaterna i det pågående provvalet, att hon den dagen tagit ut 14 000 kronor, varav hälften skulle gå till hyran. De 7 000 kronor som skulle gå till shoppingen tog tiggaren, hävdade kvinnan.

Men polisens kontroll hos banken visade att kvinnan gjort endast ett uttag på 7 000 kronor den dagen. Verifikationsnumret på det ena uttagskvittot existerade inte.

Kvinnan misstänks för tre brott

Utredningen visade att kvinnan inte blivit av med några pengar.

– Det var flera omständigheter som gjorde att vi undrade om rånet verkligen inträffat, säger kammaråklagare Lotta Nielsen.

Efter att ha suttit häktad i två dygn, släpptes tiggaren. Förundersökningen mot honom lades ner och mannen är inte längre misstänkt för brott.

– Jag blev oskyldigt anklagad och satt inlåst. Jag var jätterädd för att de skulle slå mig, säger Krasto, till gp.se.

I stället är kvinnan nu misstänkt för brott. Åklagaren beslutade att hämta moderatkvinnan till förhör. Efter förhöret anhölls kvinnan och en husrannsakan genomfördes.

– Jag ansåg att man kunde misstänka henne för tre stycken brott: falsk angivelse, falskt larm och urkundsförfalskning, säger kammaråklagaren Lotta Nielsen.

Kvinnan nekar till brott. Nästa steg blir att åklagaren beslutar om åtal ska väckas och i så fall på vilka punkter.

Kvinnan: Skulle inte riskera kandidaturen

Till Aftonbladet säger moderatkvinnan:

– Det började med att han överföll mig. Och han har gjort som han gjort och jag har i chocktillstånd pratat med polisen, som i vanlig ordning inte gör som de ska utan de gör som de vill och därför hamnade jag där jag hamnade.

Kvinnan säger att polisen under hot tvingat henne att skriva under förhörsprotokollet, trots att hon själv inte godkänt det.

– Jag fick till och med hot av polisen att om jag inte accepterar vad de skriver i förhörsprotokollet så kommer jag inte att komma därifrån.

På nätet skrev kvinnan att hon blev skadad under slagsmålet med tiggaren, men att polisen inte fotograferat hennes skador.

– Jag är väldigt uppriven och jag känner mig attackerad och rädd av den här händelsen och polisen tar inte hänsyn till det.

Nu är du själv misstänkt för brott?

– Jag vet vad jag gjort och inte gjort. Jag vet vad som är sant och inte sant. Och tror du att jag skulle riskera en kandidatur?

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert: