Fyra år: 185 döda

Svarta siffror för arbetsplatsolyckor – men ministern duckar för frågorna

På snart fyra år har 185 personer dött på sina arbeten – och bara den senaste veckan har fyra män fått sätta livet till.

Samtidigt har regeringen minskat anslagen till Arbetsmiljöverket med en femtedel sedan 2006.

Men arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson duckar för Aftonbladets frågor.

SSAB i Luleå, mitten av oktober. Två rörmontörer dränks i stenkolstjära. En dryg vecka senare faller en man handlöst ner från en skylift i centrala Malmö och avlider. Nästan samtidigt dör en kranförare på Orust efter att ha fått en tio meter lång påle i huvudet. Tillsammans med 181 andra män och kvinnor utgör de svarta siffror i Arbetsmiljöverkets statistik.

Så många har dött på sina arbeten sedan 2010 visar Aftonbladets granskning.

”Det är tragiskt”

– Det är alldeles för många, det är tragiskt. En hel del av de här dödsolyckorna hade gått att förebygga utan allt för avancerade åtgärder, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsmiljöverket.

Han har jobbat på myndigheten i sex år och har hunnit se både verksamhetsanslag och antalet inspektörer sjunka. I dag har myndigheten drygt 20 procent mindre pengar att röra sig med jämfört med 2006.

– Ja, omkring tjugo procent är var våra uträkningar brukar hamna också. Det är någonting som vi givetvis bedömer kan påverka situationen. Vi har försökt möta det med ett väldigt intensivt effektiviseringsarbete, säger han.

Men trots att varje inspektör förväntas göra betydligt fler företagsbesök i dag räcker inte pengarna. I sitt senaste budgetunderlag har myndigheten begärt mer resurser av regeringen.

”Anslaget räcker inte”

– På sikt är det så att vårt anslag inte räcker för att klara vårt uppdrag. Vi har sagt till regeringen att vi närmar oss en situation där antingen vårt anslag eller vårt uppdrag måste diskuteras ordentligt, säger Mikael Sjöberg.

Dödsolyckor i arbetslivet ligger på arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantessons bord. Men hon duckar för Aftonbladets frågor. I stället skickar regeringen fram moderata riksdagsledamoten

Katarina Brännström:

– Varje dödsfall är ett för mycket. Det är så tragiskt det som har hänt, säger hon.

”Vi tänkte annorlunda”

Samtidigt har ni minskat anslaget till Arbetsmiljöverket med 20 procent.

– Man gjorde det förra mandatperioden. När vi kom till regeringsmakten kände man ett behov av att förtydliga Arbetsmiljöverkets uppgift, man ville anpassa det bättre till ett modernt arbetsliv.

Hur tycker du att det har gått?

– Det som blev väldigt tydligt var att vi hade annorlunda intentioner mot den föregående regeringen. Vi ville till exempel fokusera mer på kvinnors hälsa. Men tittar man på statistiken kan man säga att kurvorna pekar åt rätt håll.

När Mikael Sjöberg får frågan om vad han anser om regeringens arbete för att förhindra dödsolyckor uttrycker han sig försiktigt:

– Att recensera regeringen är inte mitt uppdrag. Det får väljare och riksdag göra.

Publisert: