M-politiker kan uteslutas ur partiet

avMatilda Rangborg

NYHETER

Efter tweets om invandrare och minoriteter

Moderaten Björn Schaerström kan inom kort komma att uteslutas ur partiet.

Partistyrelsen ska enligt uppgifter till Aftonbladet skyndsamt fatta beslut i frågan.

– Vi har velat utesluta honom en längre tid på grund av hans åsikter, det har varit mycket besvärande för partiet, säger Ray Idermark,(M) ordförande för kommunfullmäktige i Vallentuna.

Moderaterna överväger nu att sparka ut Björn Schaerström, ledamot i kommunfullmäktige i Vallentuna. Anledningen är hans grova uttalanden i sociala medier om både invandrare, samer och judar.

– Jag förstår inte varför jag skulle uteslutas, jag sysslar med politik och det har jag gjort sedan 1960-talet. Man kan ju inte utesluta folk för att de jobbar politiskt, säger Björn Schaerström.

Att innehållet i det han skrivit på twitter skulle vara nedsättande mot minoriteter eller invandrare håller han inte med om utan menar att det är en tolkningsfråga.

– Jag är kritisk mot svensk invandringspolitik och mot invandringen, det har inget med någon människa eller grupp att göra.

Reinfeldt - en blind gås

Även mot det egna partiet är Björn Schaerström mycket kritisk och skriver exempelvis nedsättande om statsminister Fredrik Reinfeldt och kallar honom för "en blind gås".

– Moderaterna har övergett så många positioner, de för oss väljare bakom ljuset, det är därför jag använder det språkbruket. Det betyder inte att jag vill lämna partiet, för mig betyder politik att förändra, säger han.

Enligt ordföranden för kommunfullmäktige i Vallentuna, Ray Idermark (M), har man gjort försök under en längre tid att få Björn Schaerström utesluten ur partiet. Men svaret från Moderata Länsförbundet i Stockholm har varit att det inte är förenligt med partiets stadgar. Men i dag kom slutligen beskedet att ärendet nu ska behandlas extra skyndsamt och också snarast behandlas av partistyrelsen, som är den enda instans som kan fatta beslut om att utesluta en person.

– Att vi väljer att gå vidare beror på att vi vill visa att vi tar avstånd från flera av hans uttalanden, säger Elisabeth Somp, kommunikationschef för Moderaterna i Stockholms stad och län.

Kan bli politisk vilde

Björn Schaerström vill själv inte svara på vad han tänker göra med sin plats i kommunfullmäktige om han utesluts ur Moderaterna, men han avvisar bestämt att han i framtiden skulle kunna sympatisera med Sverigedemokraterna.

– Jag skulle aldrig gå med i det partiet, jag är inte nationalist. Jag är liberal, säger han.