Nils Horners kollega sköts till döds i Kabul

1 av 4

avNivette Dawod, Olof Svensson

NYHETER

Gärningsmännen gömde pistoler i strumporna, rusade in på lyxrestaurangen och avrättade nio människor.

Ett av offren var Aftonbladets medarbetare Sardar Ahmad, kollega till den mördade SR-korrespondenten Nils Horner.

– Han var inte målet, säger Sediq Sediqqi, talesman för afghanska inrikesdepartementet till TT.

Fyra gärningsmän slog till mot Serena Hotel i huvudstaden Kabul i går. De plockade fram pistoler som låg gömda i strumporna och öppnade eld i hotellets restaurang.

Nio personer sköts till döds.

På hotellets restaurang satt journalisten Sardar Ahmad, 40, med sin hustru Homaira, 32, och parets tre barn, 7, 4 och 2 år, och firade det persiska nyåret.

”Fruktansvärt”

Fyra av de fem familjemedlemmarna sköts ihjäl i attacken. Det yngsta barnet på två år skadades allvarligt och vårdas nu på sjukhus.

– De tog sig in och bara sköt. Det är fruktansvärt, säger Esmat Kohsar, som var medarbetare till Sardar Ahmad, grundare av nyhetsbyrån Kabul Pressistan.

Sardar Ahmad arbetade för Aftonbladet efter mordet på Sveriges Radios korrespondent Nils Horner. Han lämnade uppgifter och intervjuade poliser om den brutala skjutningen mot den svenske journalisten. Sardar Ahmads byrå arbetade också ofta med Nils Horner. En av tolkarna på byrån var med när Nils Horner sköts ihjäl.

Under torsdagen var Sardar Ahmad ledig för att fira nyår med sin familj på det exklusiva hotellet Serena Hotel.

Tog på sig attacken

Förutom Sardar Ahmad och hans familj dödades även fyra utlänningar från Kanada, Nya Zeeland, Indien och Pakistan.

Myndigheterna har sedan tidigare bekräftat att de fyra gärningsmännen, alla under 18 år, dödades vid attacken.

Talibanerna har sagt sig ligga bakom dådet och ska ha svurit att slå till mot allt och alla som har med det stundande valet att göra.

– De har uppgett att attacken var planerad, att man slog till för att ett möte mellan afghanska och amerikanska tjänstemän skulle vara planerat på hotellet. Men det fanns inget sådant möte. Det var bara familjer som firade nyår, säger Esmat Kohsar.

Polisen misstänker inget samband

Attacken mot hotellet kom bara timmar efter att talibaner dödade elva personer på en polisstation i staden Jalalabad i östra Afghanistan, uppger AP.

Polisen i Kabul har startat en utredning för att fastställa hur gärningsmännen kunde ta sig in på hotellet - som beskrivs som mycket säkert. I nuläget misstänker inget samband mellan mordet på Nils Horner och massakern på Serena hotell.

– Den här gången tog talibanerna på sig dådet två timmar efteråt. I en pressrelease skrev de att det var direkt riktat mot utlänningar och turister. Mordet på Nils har ingen ännu tagit på sig, säger Hashmat Stanekzai, talesman för polisen i Kabul.

Talibanernas talesman, Zabiullah Mujahid, säger till Expressen att de inte kände till att Sardar Ahmad befann sig på hotellet.

– Vårt mål var de internationella och han var troligen nära dem, säger han till tidningen.

"En oerhört smärtsam och stor förlust"

Esmat Kohsar tror inte heller att den var riktad särskilt mot hans chef.

– Han var en känd journalist, men jag tror inte att han var målet för attacken.

Många undrar hur attacken på det välbevakade hotellet kunde ske. Gärningsmännen kroppsvisiterades innan de tog sig in, men ska ha gömt sina pistoler i strumporna.

– Vakterna kollade inte dem tillräckligt. De kunde enkelt ta sig in, säger Esmat Kohsar.

Nyhetsbyrån AFP:s ordförande och VD Emmanuel Hoog beskriver Sardar Ahmad som en hängiven och modig journalist.

– Det är en oerhört smärtsam och stor förlust för Agence France-Presse, säger han i ett uttalande.