Värstingsocker kan bli vanligare i EU

Av: Nivette Dawod

Publicerad:
Uppdaterad:

Läsk och mat sötad med isoglukos kallas av forskare för den nya fetmaboven.

Nu spås sötningsmedlet bli vanligare i EU – och Sverige.

– Om man hittar billigare sätt att söta godis och läsk så att det blir billigare att köpa kan det vara en fara för folkhälsan, säger Anna-Karin Lindroos, dietist på Livsmedelsverket.

Isoglukos.
Foto: Bernard Winkelmann
Isoglukos.

Isoglukos, ett flytande socker som bildats genom modifiering och nedbrytning av majsstärkelse, är inte särskilt vanligt i EU-länder i dag.

I USA är det däremot ett välanvänt sötningsmedel, framförallt för att det är så billigt att tillverka.

50 procent av sockermarknaden i USA domineras av isoglukos, till skillnad från fem procent av den europeiska motsvarigheten, enligt sockerstudier från tankesmedjan Agribenchmark.

Enligt Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i aptitkontroll på Lunds universitet, är isoglukos en vanlig orsak till fetma i USA.

– Det är ungefär dubbelt så sött som glukos och till skillnad från glukos kan hjärnan inte använda det som energi. Det frisätter heller inte insulin, vilket gör att muskler inte heller kan ta upp det. Isoglukos går till levern där det omvandlas till korta fettsyror, som förbränns. Är det mycket isoglukos bildas triglycerider i levern, alltså fett. Detta ser man hos amerikanska ungdomar idag.

En tredjedel av marknaden

Med ändrade importregler för EU, som väntas de kommande åren (2016-2017), kan marknaden svämmas över av isoglukos, varnar Agribenchmark.

Isoglukos väntas ta över en tredjedel av hela den europeiska sockermarknaden från vanliga sockerproducenter, sammanfattar Svenska Dagbladet tankesmedjans analys.

– Faran blir då att om man hittar ännu billigare sätt att söta godis och läsk så blir det billigare att köpa, och då kan det vara en fara för folkhälsan, säger Anna-Karin Lindroos, dietist på Livsmedelsverket.

Redan i dag äter den genomsnittliga svensken allt mer sötsaker än förr.

– Vi äter mer godis och dricker mer läsk, det är bekymmersamt eftersom det är produkter vi inte behöver. Men i sig är inte isoglukos värre än vanligt socker, men socker bör vi inte få i oss för mycket av, säger Anna-Karin Lindroos.

Använder sockerbetor

Det svenska bryggeriet för Coca Colas produkter, Coca Cola Enterprises Sverige AB, använder idag sockerbetor från Skåne i sina produkter. Inte heller några av de produkter som företaget importerar innehåller isoglukos, säger informationschefen Peter Bodor.
I amerikansk Coca Cola finns dock sötningsmedlet.

– Men det har vi inget inflytande över.
Skulle ni kunna börja använda isoglukos framöver?

– Kommer det en produkt som är lämpad att sötas med det medlet får vi titta på det. Men vi har inga omedelbara planer på det, nej.

Publicerad: