Nato: Ryska trupper drar sig inte tillbaka

Ryska trupper utanför en militärbas på Krimhalvön
Ryska trupper utanför en militärbas på Krimhalvön

Det ukrainska påståendet att de ryska trupperna börjar dra sig tillbaka från gränsområdet mot Ukraina tillbakavisas av Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen.

– Tyvärr kan jag inte bekräfta att Ryssland håller på att dra tillbaka sina trupper, det är inte vad vi ser, sade han till reportrar som samlats inför ett möte mellan Natoländernas försvarsministrar i Bryssel.

Ingen business as usual

Han tillade att Ryssland har underminerat de principer som samarbetet mellan Nato och Ryssland är byggt på och att det inte kommer att vara frågan om någon "business as ausual" igen.

Ukrainas parlament röstar samtidigt för ett godkännande av en gemensam militärövning med Nato-länder på ukrainskt territorium, skriver AFP.

– Detta är ett bra sätt att utveckla våra beväpnade styrkor, sade tillförordnade försvarsministern inför omröstningen.

Ryssland reagerade liksom tidigare starkt på de ukrainska samarbetstrevarna mot Nato.

Chockhöjt gaspriset

Tidigare försök i den vägen "ledde till att de rysk-ukrainska politiska kontakterna frös, att det blev 'huvudvärk' i relationerna mellan Ryssland och Nato och till splittring inom det ukrainska samhället", hette det i ett ryskt UD-uttalande på tisdagen enligt Interfax.

I uttalandet framhölls att en förbättring av relationerna mellan länderna "inklusive de ekonomiska relationerna" beror "i hög rad" på Ukrainas kommande utrikespolitik.

Uttalandet bör ses mot bakgrund av både Natos pågående utrikesministermöte och det faktum att Ryssland chockhöjt priset på gasleveranser till Ukraina.

TT

Publisert: