Pappan: Varför har ingen berättat?

NYHETER

Familjen trodde att flickan hade det bra – fick dödsbud efter två dagar

1 av 7 | Foto: Skolan där den 8-åriga flickan gick flaggar på halv stång

För över ett år sedan larmades socialtjänsten om den mördade åttaåriga flickans situation.

Nu har hennes föräldrar fått veta att hon är död – via Facebook.

– Varför har ingen sagt någonting till oss, hur kan polisen inte ha ringt? säger pappan.

Bara en dryg månad efter att hon kom till Sverige, i mars 2013, anmälde en person till socialtjänsten att flickan och de andra barnen i familjen kunde fara illa.

Men trots flera anmälningar hittades den åttaåriga flickan svårt skadad hos sina vårdnadshavare. Hon dog senare på sjukhus och nu misstänks en 31-årig man, som är släkt med flickan, och en 30-årig kvinna för mord.

Flickans familj, som bor i Gaza, fick vänta i nästan två dygn på dödsbudet.

Enligt pappan fick han veta vad som hänt efter att en kvinna skrev till honom på Facebook. Han vet inte vem personen var, bara att hon sa att hon kom från Stockholm.

– Jag trodde att hon ljög, säger han.

Han förstår inte varför polisen inte hörde av sig direkt. Telefonnumret är inte svårt att hitta. Det finns redan i flera handlingar hos myndigheterna.

Polisen säger att de har prioriterat att underrätta familjen så fort som möjligt.

– Jag kan garantera att vi lagt stora resurser på att lokalisera familjen och ta kontakt så fort som möjligt, säger Lotta Hansson vid Blekingepolisen.

– Vi lämnar aldrig sådana här besked per telefon, det ska alltid ske på ett professionellt sätt med personal på plats.

Pappan: Pratade ofta på Skype

Flickans 37-åriga pappa berättar att han pratade med sin dotter i tisdags, hon var glad och sa att hon varit ledig från skolan.

– Vi pratade ofta på Skype och hon sa alltid att hon ville att vi skulle komma till Sverige, säger han.

Han och familjen tvingas nu att ta in det ofattbara. Mitt i sorgen finns också ilskan. Mot de som gjort sig skyldiga till mordet på hans dotter och mot de svenska myndigheterna som inte har agerat tidigare.

– Jag trodde aldrig att ett barn i Sverige skulle kunna utsättas för något sådant, säger pappan.

Han säger att han varit i kontakt med både socialen och skolan i Sverige för att prata om hur hans dotter hade det. Ingen har nämnt de anmälningar som kommit in.

I anmälningen från mars i fjol uttrycktes oro för att flickan och två små barn var lämnade ensamma i en trappuppgång, utan någon vuxen som såg till dem.

Anmälde: ”Låg blöjor överallt”

Personen skrev då också att dörren till deras lägenhet stod öppen och att det låg ett barn och sov helt oskyddat.

En liknande anmälan nådde även socialen i november förra året. En privatperson påpekade att den åttaåriga flickan inte hade tillräckligt med kläder på sig. Anmälaren hade sett att flickan visats ute utan ytterkläder.

Nu träder två personer fram och berättar att de ringt polisen under hösten då de upptäckt att flickan, då sju år gammal, lämnats ensam hemma som barnvakt åt en tvååring och ett spädbarn.

– Det var hemskt. Det låg blöjor överallt och mycket skräp. När jag kom in i köket såg jag att det låg ett spädbarn på golvet. Jag lyfte upp det och upptäckte att det var fullständigt nedbajsat. Flickan hade lämnats själv för att ta hand om tvååringen och bebisen. Det är inte klokt, säger Kim som med två kollegor slog larm om situationen,

Kim, som vill vara anonym och egentligen heter något annat, har mått mycket dåligt sedan beskedet om flickans död kom.

Soc: Vi har agerat riktigt

En person som var med är kritisk till att flickan fick bo kvar:

– Jag anser inte att en person som lämnar en sjuåring på det här sättet är en lämplig vårdnadshavare. Man hade möjlighet att agera när vi slog larm. Och så blev det så här i stället.

Anette Gladher, tillförordnad chef för socialtjänsten i Karlskrona, förklarade i går att socialtjänsten har agerat riktigt mot flickan.

– Under den här perioden har ärendet handlagts enligt våra rutiner. Socialtjänsten har agerat enligt gällande lagar ända fram tills veckan efter påsken. Då brast vi i och med att faxet från polisen blev liggande, säger hon.

Åklgaren har begärt att paret ska häktas, häktningsförhandlingar kommer att hållas i morgon.