Nyheter

Avpixlat ansöker om utgivningsbevis

Av: 

Eric Emanuelsson

NYHETER

Avpixlat ansöker om utgivningsbevis.

Går ansökan igenom innebär det att sajten måste följa samma rättigheter och skyldigheter som andra svenska medier.

– Nu kan justitiekanslern ha sajten under lupp samtidigt som det finns en ansvarig utgivare att åtala ifall de bryter mot lagen, säger Nils Funcke, tryckfrihetsexpert.

Avpixlat har tidigare gjort sig känt som ett forum för rasistiska åsikter och kommentarer. Nu kan sådant innehåll resultera i att sajten döms rättsligt av justitiekanslern.

Den 24 mars i år skickade Avpixlat in ansökan om utgivningsbevis till Myndigheten för radio och tv. Ansvarig utgivare blir Mats Dagerlind som i dag är krönikör och talesperson för sajten. Går ansökan igenom innebär det att Avpixlat måste följa samma rättigheter och skyldigheter som andra svenska medier.

– Med utgivarintyget får sajten samma skydd som traditionella medier. Det innebär att personer som lämnar uppgifter till sajten omfattas av meddelarskydd och har rätt till anonymitet. Sajten kan heller inte åtalas av en vanlig åklagare, istället är det justitiekanslern som kan ta oegentligheter till prövning, säger tryckfrihetsexpert Nils Funcke till Dagens Nyheter.

Bra för debatten

Avpixlat har tidigare fått kritik för att man saknar utgivarbevis, ansvarig utgivare och att inte heller offentliggör namnen på redaktionsmedlemmarna. Mats Dagerlind säger till nyhetsbrevet Mediatrender att den upprepande kritiken är ett av skälen till att Avpixlat ansöker om utgivningsbevis, skriver tidningen Resume.

– Det blir ett väldigt ansvar för Dagerlind. Han måste hålla koll på allting som Avpixlat publicerar. Förhoppningsvis får diskussionen en högre och bättre nivå och det blir en sanering i den slaskartade debatt som skett på sajten innan, säger Nils Funcke.

För att Avpixlat ska kunna få ett utgivningsbevis krävs det att sajten har ett eget och särpräglat namn som inte kan förväxlas med något annat, att man betalar en avgift på 2000 kronor och att det finns en ansvarig utgivare som bor i Sverige.

ANNONS EXTERN LÄNK

BARA TIMMAR KVAR! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut! HBO MAX

HBO Max

Publisert: