Mejla

Wolfgang Hansson

Det var för bra för att vara sant

Om något låter för bra för att vara sant så är det förmodligen det.

Man kanske inte ska plocka fram gravstenen redan men nog ser det ut som avtalet som slöts i Geneve i torsdags är på väg mot en tidig död.

Inför mötet var förväntningarna otroligt lågt ställda. Men när mötet mot alla odds producerade en uppgörelse som såg ut att kunna stoppa vidare våldsamheter så steg förhoppningarna dramatiskt.

Kanske skulle konflikten få en lösning utan ytterligare blodspillan. Kanske hade president Putin tänkt om och skrinlagt ytterligare aggression mot Ukraina.

Ett antal dagar senare kan vi se att det nog var pessimismen inför mötet som låg närmast verkligheten. Bortsett från att Ukrainas regering säger att de inlett processen för att införa ett ökat självstyre för regionerna så har inget av det man kom överens om i Geneve ens påbörjats. Än mindre blivit verklighet.

Varken president Putin eller utrikesminister Lavrov har riktat en direkt uppmaning till de ryssvänliga milisgrupperna i östra Ukraina att utrymma byggnaderna de ockuperar och lämna ifrån sig sina vapen.

Det är inte säkert att de verkligen skulle lyda order. Men utan ett sådant initiativ från Ryssland lär ingenting hända.

Istället hävdar Putin att väst feltolkat avtalet och att Kiev inte klarar av att hålla sin del. Uttalanden som snarast fungerat som en uppmaning åt de tungt beväpnade ryssvänliga grupperna att inte lämna sina ockuperade byggnader.

Dödsskjutningarna utanför Slavjansk har knappast ökat chansen för att parterna ska uppfylla avtalet.

I nuläget är det svårt att säga var den största skulden ligger, i Moskva eller hos de ryssvänliga grupperna.

Putin kan med sina aktioner i östra Ukraina ha väckt liv i slumrande nationalister hos båda sidor som nu ser chansen att förändra Ukraina i den riktning de vill. Det är inte givet att Ryssland har full kontroll på dessa grupper även om de uppmuntrat dem.

Alternativt kan det vara så att Ryssland skrev på avtalet i Geneve som en skenmanöver samtidigt som man i hemlighet uppmanar milisgrupperna att inte lägga ner sina vapen.

Sanningen är oerhört svåråtkomlig i propagandakriget.

När man försöker bringa reda i den förvirring som råder om vem som gör vad i Ukraina och vad som är sant eller falskt så kan det vara bra att ha en sak i minnet.

Hela Ukrainakrisen har kommit till därför att Ryssland inte vill låta sin självständiga granne fatta egna beslut om huruvida man vill tillhöra EU och Nato.

Vitsen med annekteringen av Krim och destabiliseringen av östra Ukraina är att försvaga regeringen i Kiev så mycket att de helt enkelt inte vågar eller kan närma sig väst.

Det är inte regimen i Kiev som tjänar på det kaos som just nu råder i Ukraina.

USA har gett Ryssland till början av denna vecka för att se till att Geneveavtalet efterlevs. Om avväpning och avbrytande av ockupationer inte inletts framåt tisdag så hotar USA med ytterligare sanktioner mot Ryssland.

Nato har redan annonserat att man tänker utöka sin närvaro i de baltiska staterna och Polen vilket givetvis Ryssland tolkar som en upptrappning från västs sida.

New York Times citerar i dag anonyma källor och skriver att Obama tänker tillämpa samma strategi mot Putin som USA använde mot Sovjetunionen efter andra världskriget. Ryssland ska isoleras ekonomiskt från sin omgivning och förvandlas till en pariastat.

I så fall kommer det nya kalla kriget att befästas ytterligare.

Mitt i allt fokus på vad Ryssland ska ta sig till härnäst har omvärlden nästan glömt att Putin redan annekterat Krim och därmed ostraffat ändrat Europas gränser mot alla gällande folkrättsliga regler.

Publisert: